sobota, 8 sierpnia 2015

Makaron z cukinią w sosie pietruszkowym

Danie narodziło się z potrzeby chwili. Pracy dużo, a głód ścisnął za żołądek. Co zrobić w takiej sytuacji? Pierwsza myśl: makaron. Kolejna: cukinia, bo dużo i szkoda, by się zmarnowała. W końcu ketchupu z niej zrobiłam wystarczająco dużo na całą zimę ;)




Składniki (na dwie porcje):


200 g makaronu świderki
kilkunastocentymetrowa młoda cukinia
kiełbaska jałowcowa (kawałek wielkości połowy cukinii)
mała cebula
ząbek czosnku
6 gałązek pietruszki naciowej
3 gałązki świeżego majeranku
sól
pieprz ziołowy
olej
parmezan

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
  2. Zaraz po wstawieniu wody na makaron pokroić cukinię na półtalarki, kiełbasę w kostkę, cebulę i czosnek w drobną kostkę.
  3. Rozdrobnić pietruszkę.
  4. Zerwać listki z majeranku.
  5. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cukinię. Obsmażyć z obu stron.
  6. Dorzucić cebulę, czosnek i kiełbasę jałowcową. Podgrzewać, aż cebula się zeszkli.
  7. Wlać połowę szklanki wody i dorzucić zioła.
  8. Doprawić sos do smaku solą i pieprzem ziołowym.
  9. Makaron odcedzić i wrzucić na patelnię z sosem. Wymieszać i chwilę razem podgrzewać.
  10. Podawać posypane startym parmezanem.

Włoskie seryDanie pachnące ziołami. Lato 2015Danie pachnące ziołami - lato 2015




------------
Podobne:

Makaronowa sałatka z szynką
Makaron w sosie carbonara
Penne z pieczarkami i gorgonzolą

Do wykonania potrawy wykorzystałam zioła z własnego ogródka:

Mix pietruszek naciowych
Majeranek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.