Danie narodziło się z potrzeby chwili. Pracy dużo, a głód ścisnął za żołądek. Co zrobić w takiej sytuacji? Pierwsza myśl: makaron. Kolejna: cukinia, bo dużo i szkoda, by się zmarnowała. W końcu ketchupu z niej zrobiłam wystarczająco dużo na całą zimę ;)
Składniki (na dwie porcje):
200 g makaronu świderki
kilkunastocentymetrowa młoda cukinia
kiełbaska jałowcowa (kawałek wielkości połowy cukinii)
mała cebula
ząbek czosnku
6 gałązek pietruszki naciowej
3 gałązki świeżego majeranku
sól
pieprz ziołowy
olej
parmezan
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
- Zaraz po wstawieniu wody na makaron pokroić cukinię na półtalarki, kiełbasę w kostkę, cebulę i czosnek w drobną kostkę.
- Rozdrobnić pietruszkę.
- Zerwać listki z majeranku.
- Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cukinię. Obsmażyć z obu stron.
- Dorzucić cebulę, czosnek i kiełbasę jałowcową. Podgrzewać, aż cebula się zeszkli.
- Wlać połowę szklanki wody i dorzucić zioła.
- Doprawić sos do smaku solą i pieprzem ziołowym.
- Makaron odcedzić i wrzucić na patelnię z sosem. Wymieszać i chwilę razem podgrzewać.
- Podawać posypane startym parmezanem.
------------
Podobne:
Makaronowa sałatka z szynką |
Makaron w sosie carbonara |
Penne z pieczarkami i gorgonzolą |
Do wykonania potrawy wykorzystałam zioła z własnego ogródka:
Mix pietruszek naciowych |
Majeranek |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.