wtorek, 18 sierpnia 2015

Pikle z ogórków

Tegoroczne lato daje się mocno we znaki warzywom dyniowatym :( Nie ma co ukrywać, że kończy się sezon na ogórki w gruncie. To zatem dobry czas na przygotowanie pikli.



 
Składniki:
Zalewa (na ok. 8 słoików 650 ml)
1 szklanka octu 10%
6 szklanek wody
4 łyżki cukru
1 łyżka soli
8 ziaren ziela angielskiego
kilkanaście ziaren pieprzu

Dodatki do słoika
duże ogórki
zielony koper z zawiązkami nasion
ząbek czosnku
kawałek (ok. 3 cm) chrzanu
kilkanaście ziaren białej gorczycy
odrobina chili w proszku lub kawałek świeżej chili
listek laurowy
plaster imbiru

  1. Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Odstawić do ostudzenia.
  2. Na dno słoika wsypać ziarna gorczycy i wcisnąć pozginany koper. Dorzucić czosnek (lekko nadkrojony), imbir, chili, liść laurowy i chrzan.
  3. Ogórki umyć i obrać ze skórki.
  4. Przekroić je wzdłuż na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
  5. W słoiku włożyć pionowo ćwiartki ogórków, upychając jak najbardziej szczelnie.
  6. Zalać ogórki zalewą do wysokości szyjki. Ziarenka rozdzielić do poszczególnych słoików.
  7. Słoiki szczelnie zakręcić. Ustawić na dnie garnka wyłożonego ściereczką. Wlać wodę do wysokości szyjek słoików i doprowadzić wodę do wrzenia. Pogotować dosłownie chwilę, wyłączyć palnik i od razu wykładać słoiki z wody.
  8. Odstawić do ostudzenia.
  9.  Przechowywać w zaciemnionym miejscu.

Pikle mogą być samodzielną przegryzką, dodatkiem do dań obiadowych lub warzyw czy mięs grillowanych. Pamiętam czasy, gdy dorośli jadali je pod wódeczkę :)


---------
Podobne:

Ogórki konserwowe
Cukinie i patisony w occie
Ogórki z papryką, cebulą i imbirem












Uczta pod gołym niebemDzień Polskiej Żywności 2015




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...