Tegoroczne lato daje się mocno we znaki warzywom dyniowatym :( Nie ma co ukrywać, że kończy się sezon na ogórki w gruncie. To zatem dobry czas na przygotowanie pikli. Świetnie na nie nadają się zwłaszcza wielkie, mocno wyrośnięte ogórki, z którymi zazwyczaj nie wiadomo, co zrobić.
Składniki:
Zalewa (na ok. 8 słoików 650 ml)
1 szklanka octu 10%
6 szklanek wody
4 łyżki cukru
1 łyżka soli
8 ziaren ziela angielskiego
kilkanaście ziaren pieprzu
Dodatki do słoika
duże ogórki
zielony koper z zawiązkami nasion
ząbek czosnku
kawałek (ok. 3 cm) chrzanu
kilkanaście ziaren białej gorczycy
odrobina chili w proszku lub kawałek świeżej chili
listek laurowy
plaster imbiru
- Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Odstawić do ostudzenia.
- Na dno słoika wsypać ziarna gorczycy i wcisnąć pozginany koper. Dorzucić czosnek (lekko nadkrojony), imbir, chili, liść laurowy i chrzan.
- Ogórki umyć i obrać ze skórki.
- Przekroić je wzdłuż na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
- W słoiku włożyć pionowo ćwiartki ogórków, upychając jak najbardziej szczelnie.
- Zalać ogórki zalewą do wysokości szyjki. Ziarenka rozdzielić do poszczególnych słoików.
- Słoiki szczelnie zakręcić. Ustawić na dnie garnka wyłożonego ściereczką. Wlać wodę do wysokości szyjek słoików i doprowadzić wodę do wrzenia. Pogotować dosłownie chwilę, wyłączyć palnik i od razu wykładać słoiki z wody.
- Odstawić do ostudzenia.
- Przechowywać w zaciemnionym miejscu.
Pikle mogą być samodzielną przegryzką, dodatkiem do dań obiadowych lub warzyw czy mięs grillowanych. Pamiętam czasy, gdy dorośli jadali je pod wódeczkę :)
---------
Podobne:
Ogórki konserwowe |
Cukinie i patisony w occie |
Ogórki z papryką, cebulą i imbirem |
Właśnie skończyłam 😊 niestety moi domownicy byli za tym, żeby zrezygnować z chili i imbiru. Mam nadzieję, że bez tych składników będą równie smaczne 😊 dziękuję za przepis 😊pozdrawiam .
OdpowiedzUsuń