środa, 26 sierpnia 2015

Wegańskie faszerowane papryki 3.

Papryk Ci u mnie dostatek, a rozsmakowałam się w pieczonych i faszerowanych. Dziś zatem kolejna (trzecia odsłona) powstała przy okazji przeglądu lodówki. Magiczny składnik w postaci pasty tahini wyczarował danie, do którego będę wracać :) Co za smak!!! 😊




Składniki (na porcję):



3 papryki
mały mięsisty pomidor
pół chili
ok. 5 cm łodygi selera naciowego
3 gałązki natki pietruszki
dymka
3 łyżeczki pasty tahini
sól
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki kozieradki
olej

  1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać łyżkę oleju na papier.
  2. Papryki umyć. Odkroić im górę (kapelusz) i trochę dołu, by mogły pionowo stać i się nie przewracały. Kapelusze zostawić do przykrycia, doły pokroić na drobno i wykorzystać w farszu.
  3. Ze środka papryk usunąć, np. łyżeczką, gniazda nasienne.
  4. Obtoczyć papryki w oleju i ustawić na papierze.
  5. Usunąć obieraczką włókna z selera naciowego.
  6. W misce przygotować farsz, czyli wymieszać rozdrobnione: chili, pomidor, seler naciowy, pietruszkę naciową i dymkę z przyprawami.
  7. Faszerować papryki przygotowaną masą.
  8. Na górę każdej z nich wyłożyć po płaskiej łyżeczce tahiny.
  9. Ewentualnie przykryć papryki kapeluszami.Tym razem tego nie zrobiłam.
  10. Piec papryki ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni C. Można to też zrobić na grillu, ale najpierw nafaszerowane papryki zamknąć w folii aluminiowej, a przez ostatni kwadrans piec na grillowej kratce.
  11. Zjadać gorące np. z pomidorkami koktajlowymi.

 Uwaga!
Zanim przygotujecie to danie, upewnijcie się, że Wasi goście nie są uczuleni na sezam.

---------
Podobne:

Papryki z warzywami i amarantusem
Papryki z warzywami i pęczakiem
Placki jaglano-ziemniaczane z farszem



Wegetariański obiad VWarzywa psiankowate 2015Pora na pomidora!Warzywa psiankowate 2015



W roli głównej: natka pietruszkiZ dziećmi i dla dzieciUczta pod gołym niebem

7 komentarzy:

  1. Pyszne papryczki :)
    Uwielbiam smak faszerowanej papryki pieczonej. Co jest lepsze w takim daniu? Smak papryki, czy smak farszu? Ja nie umiem odpowiedzieć :))
    Zawsze, jak jem, papryki faszerowane, to rytualnie i odruchowo mówię: Jakie to jest pyszne :)
    Poproszę jedną. Już wysłałam kuriera :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam to samo z określeniem, co lepsze :)
      Kurier w drodze? To muszę przygotować na nowo papryki ;)

      Usuń
  2. takie faszerowane warzywa potrafią być naprawdę warzywne i oczywiście pełne smaku!

    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja je uwielbiam, a papryki w szczególności. Polecam :)
      O konkursie czytałam. Nie dam już rady zrobić dobrych zdjęć w plenerze :(

      Usuń
  3. Dziękuję za dodanie kolejnego przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też lubię tahinę...
    A faszerowane papryki, to danie w sam na letnie dni...
    :)

    Dziękuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.