Ostatnio na moim stole królują makarony. A to za sprawą czasu. Czas przygotowania posiłku skraca się często w ich przypadku do czasu zagotowania makaronu. Od momentu nastawienia wody zaczynamy przygotowywać sos, który w moim przypadku jest wymyślany na poczekaniu i jest przepisem, który nazywam zawsze "nawinie", bo co się nawinie, to wpada na patelnię. Dziś odsłona z boczniakami, które tego lata ze względu na panującą suszę, są jedynymi jadanymi przez nas grzybami.
Składniki (na 3 porcje):
ok. 300 g makaronu typu spaghetti
słoik przecieru pomidorowego
mała cukinia
mała cebula
2 ząbki czosnku
6 boczniaków (lub 3 duże)
kilka liści natki pietruszki
4 liście szałwii lekarskiej
sól
pieprz ziołowy
olej
grana padano lub inny ser do posypania
- Nastawić wodę na makaron i zacząć przygotowywać sos. Gdy woda się zagotuje, osolić ją i wrzucić makaron. Gotować al dente.
- Boczniaki, cukinię pokroić na kawałki o wybranym kształcie i rozmiarze.
- Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę.
- Natkę pietruszki i szałwię rozdrobnić.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju.
- Wrzucić na patelnię kawałki cukinii i obsmażyć z obu stron.
- Do cukinii dodać boczniaki, cebulę i czosnek.
- Gdy cebula się zeszkli, wlać przecier pomidorowy.
- Sos trzymać na patelni do momentu zagotowania makaronu. Doprawić pieprzem ziołowym i ewentualnie solą.
- Makaron odcedzić i przerzucić na patelnię. Dodać zioła. Całość wymieszać.
- Podawać makaron posypany startym grana padano lub innym twardym serem.
Szałwia lekarska |
Mix pietruszek naciowych |
------------
Podobne:
Makaron z cukinią |
Sos pomidorowy |
Kokardki z warzywami |
Te dania robione "na winie" często okazują się hitem. Bardzo lubię sosy do makaronu na bazie pomidorów, cebulki i czosnku. Włosko - polskie połączenie. Przyznam, że nie jadłam jeszcze z boczniakami :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj :) Tego lata to jedyne świeże grzyby u nas. Z belki kupowanej raz w roku i trzymanej w piwnicy.
Usuń