Do przygotowania kurczaka w śmietanie zainspirowało mnie podobne danie podane nam na obiadokolację w hotelu w Strasburgu. Nigdy wcześniej nie jadłam drobiu ze śmietaną. W wersji francuskiej kurczak był prawdopodobnie gotowany na parze, a dopiero na talerzu ułożony na sosie śmietanowym. Było smacznie, ale niestety mięso niedogotowane - przydarzyły nam się krwiste kawałki, co - jak mi wiadomo - w przypadku kurczaka nie powinno mieć miejsca. Dlatego dla pewności w Polsce wolałam przygotować to danie inaczej. Myślę, że będzie pojawiało się na stole w mojej rodzinie częściej, bo jest naprawdę smaczne. A kurczaków i śmietany dobrej jakości daleko w Polsce szukać nie trzeba :)
Składniki (na 4 porcje):
2 piersi kurczaka
4 łyżki oleju
łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki kozieradki lub kuminu
pieprz
sól
czosnek suszony
świeża bazylia
tymianek cytrynowy
duży kubełek śmietany (użyłam gęstej 18%)
- Każdą z piersi podzielić na dwie części.
- Mięso polać olejem i posypać przyprawami. Dodać posiekane świeże zioła.
- Odstawić mięso na ok. 2 godziny do przemacerowania.
- Kawałki kurczaka obsmażyć z obu stron na ładny kolor. Dodawanie oleju jest już zbyteczne, bo wcześniej go dodaliśmy do marynaty.
- Gdy po nakłuciu grubszego kawałka mięsa, nie wycieka czerwony płyn, wlewamy na patelnię śmietanę. Uważamy, by nie polać nią kurczaka.
- Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania śmietany.
- Podawać kurczaka w sosie śmietanowym z surówką (u mnie surówka z fenkułu i marchwi + fasolka szparagowa)
Tymianek cytrynowy |
Mix bazylii |
-----------
Podobne:
Roladka z kurczaka z sorgo |
Roladka z kurczaka i surówka z selera |
Rolada z kurczaka z kiełbasą węgierską |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.