Ostatnio przygotowywałam smażoną mozzarellę z pomidorami, więc dziś spieszę uspokoić ewentualne włoskie mammy, że caprese, czyli typową dla Włoch przekąskę - też potrafię zrobić :) W tej sałatce zwracają uwagę barwy, które widnieją na fladze tego kraju: zielony - bazylia, biały - mozzarella, czerwony - pomidor. Jak widać, każdy z tych kolorów ma swój odpowiednik w charakterystycznych dla Italii produktach.
Składniki :
kulka mozzarelli
pomidor
liście bazylii
dobra oliwa
ewentualnie: gruba sól
Mozzarellę i pomidora pokroić na plastry. Jednych i drugich powinno być tyle samo.
Ułożyć na przemian plastry mozzarelli i pomidorów, dodać liście bazylii.
Całość polać tuż przed podaniem dobrą oliwą i ewentualnie posolić.
-----------
Podobne:
Sałatka z mozzarellą i brzoskwinią |
Sałata z pomidorkami i makrelą |
Smażona mozzarella z pomidorami |
jedna z prostych i smacznych sałatek :D
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Taka łatwa, a z jaką przyjemnością się jada latem...
UsuńBardzo lubię! Dodaję jeszcze suszone pomidory i polewam gęstym sosem balsamico
OdpowiedzUsuńTo już wariacja na temat ;) Mi zależało na klasycznym caprese.
UsuńTaka klasyczna caprese jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuńo tak! :)
UsuńPyszna klasyka, choć u mnie koniecznie z octem balsamicznym :)
OdpowiedzUsuńdodatki to kwestia gustu, a wiadomo co z nimi... ;)
UsuńBardzo lubię, chociaż ile razy wracałam z Włoch, to na pewien czas przestawała mi smakować ;)
OdpowiedzUsuńTaki miałaś przesyt?
Usuń