wtorek, 11 sierpnia 2015

Przecier z mieszanych pomidorów

Niech Was nie zmyli kolor zawartości słoików :) W środku są pomidory z mojego wczorajszego zbioru. Obrodziła każda z odmian, więc mam bogactwo smaków, wielkości i barw, co można zobaczyć tutaj. I to ich połączenie dało taki efekt kolorystyczny ;) Z połączenia wyszła smakowita, choć niezbyt przyjazna dla oka, pulpa pomidorowa do zastosowania zimą, gdy pomidorów już nie będzie. Przepis jest bardzo łatwy. Nie wymaga zdejmowania skórek z pomidorów, więc robi się szybko. Można wykorzystać na różne sposoby, o czym niżej.



Składniki:
pomidory (ilość nieistotna)
kilka listków bazylii (mi wyszło 14 słoików, wzięłam jakiś tuzin listków bazylii tajskiej i bordowej)
główka czosnku
ewentualnie: cukier (na moją ilość sugeruję łyżkę)



Przecier pomidorowy nie potrzebuje żadnych przypraw (sól, cukier), by go przechowywać nawet latami w chłodnym pomieszczeniu, np. w piwnicy.
Cukru dodajemy tylko dla ładniejszego koloru przecieru, jeśli używamy pomidorów czerwonych. W moim wczorajszym przypadku cukier nie ma znaczenia - po połączeniu pomidorów czerwonych, żółtych, zielonych i czarnych nie można uzyskać ładniejszego koloru ;)


  1. Pomidory myjemy i usuwamy tzw. piętki. Sugeruję usunąć również jakieś brzydkie miejsca na skórze.
  2. Dzielimy pomidory na mniejsze kawałki, aby weszły w otwór malaksera lub maszynki.
  3. Trzemy pomidory na tarce przeznaczonej do ziemniaków (na placki ziemniaczane, a nie na frytki) za pomocą malaksera lub maszynki elektrycznej.
  4. Do jednego z wsadów pomidorów dodajemy liście bazylii i czosnek.
  5. Uzyskaną pulpę umieszczamy w jednej misce, ewentualnie doprawiamy cukrem.
  6. Przelewamy zawartość do słoików (do wysokości szyjki słoika). Szczelnie zakręcamy.
  7. Na dnie garnka rozłożyć ściereczkę kuchenną i ułożyć na niej słoiki.
  8. Wlać do garnka wodę - powinna sięgać do szyjek słoików.
  9. Gotować. Od momentu zawrzenia ok. 10-15 minut na małym ogniu.
  10. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Pojawienie się warstw w słoiku jest zjawiskiem naturalnym.
Przecier jest szybkim wykorzystaniem pomidorów, jeśli robi się nam im spory zapas.
Jest dość uniwersalny w użyciu:
  • pulpa, która zbiera się na górze słoika, może być wykorzystana jako sos do pizzy (po uprzednim doprawieniu),
  • sok z dołu można wypić,
  • pić można zawartość całego słoika,
  • przecier można oczywiście użyć jako bazę do wszelkiego rodzaju sosów, np. do makaronu, gołąbków lub pulpetów,
  • przecier może być bazą do zupy pomidorowej.




Z czasem zrobiłam jeszcze kilka słoików z pomidorów wyłącznie czerwonych:




--------
Podobne:

Ketchup z cukinii
Spaghetti z cukinią i boczniakami
Sos pomidorowy






Dzień Polskiej Żywności 2015Warzywa psiankowate 2015Warzywa psiankowate 2015


2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...