wtorek, 25 sierpnia 2015

Orkiszowe rogaliki z marmoladą lub konfiturą

Deszczyk sobie zaczął padać, a mi się zebrało na pieczenie poprawiaczy humoru na jutro. Zapowiada się ciężki dzień, więc przyda się słodkość. Poza tym trzeba opróżniać słoiki z przetworami z ubiegłego roku. Owoce czekają :)


Składniki:
480+20 dag mąki pełnoziarnistej orkiszowej
drożdże suszone (7 g)
2 łyżeczki cukru z wanilią
czubata łyżka cukru
szczypta soli
20 g miękkiego masła
2 jajka (duże i małe)
ok. 250 ml mleka z ciepłą wodą
siemię lniane (u mnie złociste)
ok. 0,5 litra marmolady




  1. 480 g mąki wymieszać z solą, drożdżami i cukrami.
  2. Do suchych składników dodać masło i duże jajko. Wymieszać.
  3. Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając wodę z mlekiem. Ciasto powinno być miękkie i gładkie. Powinno też odchodzić od rąk.
  4. Odstawić ciasto na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Przykryć je wilgotną ściereczką.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części.
  6. Każdą z części wałkować, podsypując stolnicę resztą mąki, na okrągłe placki o grubości 2-4 mm. 
  7. Placki dzielić nożem na 8 części.
  8. Na szerszych brzegach umieszczać konfiturę lub marmoladę.
  9. Zwilżyć koniuszki ciasta i zwijać od szerszej do węższej części. Sklejać końcówki i formować z rulonika rogalik.
  10. Roztrzepać małe jajko i smarować nim rogaliki tuż przed włożeniem do piekarnika.
  11. Posypać ziarnami siemienia.
  12. Rogaliki piec 30-40 minut w temp. 180-200 stopni C.



Część rogalików zrobiłam standardowo z marmoladą z pigwowców, drugą część z konfiturą z aronii, jabłek i pigwowców.


 ----------
Podobne:
 

Krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą
Oponki drożdżowo-serowe












Z dziećmi i dla dzieciUczta pod gołym niebem

6 komentarzy:

  1. Takie rogaliki poprawią humor w najbardziej deszczowy dzień :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Deszczu jestem spragniona bardzo (choć moje rośliny pewnie jeszcze bardziej), ale dziś w pracy rogaliki skutecznie pomogły :)

      Usuń
  2. Piękny kolorek mają te rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda - pełnoziarnista mąka orkiszowa ma zupełnie inny kolor niż pełnoziarnista z pszenicy czy żyta

      Usuń
  3. Bardzo lubię makę pełnoziarnista...
    Świetne takie rogaliki, w sam raz na każda niemal okazję...
    :)

    Bardzo się cieszę, że bierzesz udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda - sprawdzają się zawsze, byle miały smaczne "coś" w środku :)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.