Kilka lat temu ogórki po prostu nas zasypywały. Zrywałam je co 2 dni w ogromnych ilościach. Wielu znajomych było wtedy obdarowanych, a i tak nie zdążałam z ich bieżącą konsumpcją i przerabianiem na przetwory. Miałam też wówczas kilka odmian różnych papryczek chili, które wyjątkowo tamtego roku obrodziły. I powstał przepis na sałatkę, której przygotowuję ok. 100 słoików (to nie literówka) :))) Jest banalnie łatwa i naprawdę pyszna! Idealnie pasują do niej ogórki wyrośnięte lub powyginane, których nijak nie włożymy do słoików.
Składniki (na 8 słoików 400 ml):
3,5 kg ogórków
3-4 świeże papryczki chili (u mnie dziś dwie papryczki odmiany Rokita i jedna Jalapeno)
łyżeczka chili w proszku
duża główka czosnku
0,5 kg cukru (serio, to nie żart)
3 łyżki soli
5-6 łyżek oleju
szklanka (200 ml) octu spirytusowego 10%
- Ogórki umyć i odkroić oba końce. Jeśli ogórki są grube, przekroić wzdłuż. Nie obierać ze skóry!
- Ogórki zetrzeć na plastry. Ja robię to jedną z tarek malaksera. Ustawiam na grubsze plastry.
- Czosnek i chili pokroić na drobno według uznania.
- Ogórki, czosnek i chili umieścić w dużej misce.
- Dodać chili w proszku, cukier i sól. Zalać olejem i octem.
- Wszystko dobrze wymieszać i odstawić na ok. 3 godziny.
- Wkładać sałatkę do słoików, usuwając nadmiar soku. Nie musi być go dużo. W końcu chcemy zjeść zimą sałatkę, a nie pić sos ;)
- Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować, czyli: ułożyć na dnie garnka ściereczkę, na niej ustawić słoiki, wlać wodę do wysokości szyjek słoików i doprowadzić wodę do wrzenia; pogotować dosłownie chwilę, wyłączyć palnik i od razu wykładać słoiki z wody.
- Sałatka przechowuje się bardzo dobrze nawet w szafce w ciepłym mieszkaniu.
-----------
Podobne:
Ogórki z papryką, cebulą i imbirem |
Ogórki konserwowe |
Ogórki kwaszone |
Sałatka przepyszna. Twój przepis jest rewelacyjny. W tym roku również ją zrobię. Polecam wszystkim, którzy uwielbiają ostry smak.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa :) W moim domu to sałatka, której nie może zabraknąć.
UsuńW tamtym roku robiłam ta sałatkę, w tym roku również robię . Jest przepyszna
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje :) Pozdrawiam
Usuń