To łatwy w wykonaniu, acz uczący cierpliwości, kobiecy trunek, który jesienną lub zimową porą przywołuje smak lata.Do jego wykonania oprócz truskawek potrzebna jest cierpliwość, czas oraz słoneczny parapet, balkon, taras albo podwórko.
Składniki:
1,5 kg obranych truskawek
garść poziomek
1,5 litra spirytusu
0,5 litra wody
1 kg cukru
dodatkowo:
kilka filtrów do kawy
- Truskawki i poziomki umieścić w dużym słoiku. Zalać spirytusem. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce, najlepiej do piwnicy, na 7-10 dni. Zamieszać słoikiem przynajmniej raz dziennie.
- Po tym czasie zlać nalew do innego słoika. Szczelnie zamknięty nalew przechować w chłodnym miejscu.
- Owoce zasypać cukrem. Zamknąć i wystawić na słoneczne miejsce. Mieszać kilka razy dziennie. Chodzi o to, żeby cukier całkowicie się rozpuscil w wysokiej temperaturze. Zajmuje to 3-4 tygodnie.
- Zlać słodki nalew.
- Owoce przełożyć na durszlak, przelać kilka razy wodą.
- Wymieszać ze sobą oba nalewy i słodką wodę.
- Odstawić ciecz do wyklarowania w chłodne miejsce. Czas zależy od naszej dyspozycyjności.
- Zlewać likier do butelek przez filtry do kawy. To dość żmudne zajęcie i najbardziej czasochłonne, bo likier jest gęsty. Można pomóc sobie trzymaniem go dlugi czas w słoju i gdy na dnie utworzy się osad, zlać delikatnie do butelek.
Likier nadaje się do picia po kilku miesiącach, jak w przypadku każdego alkoholu na bazie owoców. Najlepiej rozpocząć degustację w kolejnym sezonie truskawkowym.
---------
Podobne:
Ratafia wieloowocowa |
Polecam,pychotka dla Pań.
OdpowiedzUsuńOj tak :)
Usuń