poniedziałek, 6 lipca 2015

Likier truskawkowy

To łatwy w wykonaniu, acz uczący cierpliwości, kobiecy trunek, który jesienną lub zimową porą przywołuje smak lata.Do jego wykonania oprócz truskawek potrzebna jest cierpliwość, czas oraz słoneczny parapet, balkon, taras albo podwórko.




Składniki:


1,5 kg obranych truskawek
garść poziomek
1,5 litra spirytusu
0,5 litra wody
1 kg cukru

dodatkowo:
kilka filtrów do kawy




  1. Truskawki i poziomki umieścić w dużym słoiku. Zalać spirytusem.  Odstawić w chłodne i ciemne miejsce, najlepiej do piwnicy, na 7-10 dni. Zamieszać słoikiem przynajmniej raz dziennie.
  2. Po tym czasie zlać nalew do innego słoika. Szczelnie zamknięty nalew przechować w chłodnym miejscu.
  3. Owoce zasypać cukrem. Zamknąć i wystawić na słoneczne miejsce. Mieszać kilka razy dziennie. Chodzi o to, żeby cukier całkowicie się rozpuscil w wysokiej temperaturze. Zajmuje to 3-4 tygodnie.
  4. Zlać słodki nalew.
  5. Owoce przełożyć na durszlak, przelać kilka razy wodą.
  6. Wymieszać ze sobą oba nalewy i słodką wodę.
  7. Odstawić ciecz do wyklarowania w chłodne miejsce. Czas zależy od naszej dyspozycyjności.
  8. Zlewać likier do butelek przez filtry do kawy. To dość żmudne zajęcie i najbardziej czasochłonne, bo likier jest gęsty. Można pomóc sobie trzymaniem go dlugi czas w słoju i gdy na dnie utworzy się osad, zlać delikatnie do butelek.
Likier nadaje się do picia po kilku miesiącach, jak w przypadku każdego alkoholu na bazie owoców. Najlepiej rozpocząć degustację w kolejnym sezonie truskawkowym.



---------
Podobne:

Ratafia wieloowocowa



2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.