Na pytanie "co zrobić na obiad?"zadane w czwartek 8-letniemu człowiekowi usłyszałam pełną entuzjazmu odpowiedź: "spaghetti!!!". Podejrzewam, że zjadłby same kluski np. z cukrem albo twarożkiem, ale mnie też naszła ochota, więc musiało być bardziej pożywnie :) W czasie zakupów młody człowiek zażyczył sobie jeszcze bukietu surówek do obiadu (tak tak, to pacholę wcina warzywa, aż miło popatrzeć), więc trzeba było sięgnąć na półkę po trójkolorowy pojemnik. Na robienie samodzielnie nie było już czasu, a poza tym nie zabraliśmy ze sobą całego ogródka ;)
Składniki:
ok. 200 g makaronu typu spaghetti nr 6
słoik przecieru pomidorowego
8 liści bazylii
3 gałązki pietruszki naciowej
prosta kiełbaska jałowcowa
cebula
sól
pieprz
parmezan
ewentualnie: czarne oliwki
ewentualnie: łyżeczka cukru
Makaron ugotować al dente w ok. dwukrotnie większej ilości osolonej wody.
W czasie gotowania wody i makaronu przygotować sos:
- Do rondla wlać słoik przecieru pomidorowego.
- Dorzucić pokrojoną na drobno cebulę i gotować.
- Pokroić kiełbaskę i dorzucić do przecieru.
Wykładać makaron na talerze. Posypać startym parmezanem i rozdrobnioną natką pietruszki.
A ponieważ ktoś ;) zażyczył sobie do tego surówkę, na dokładkę była marchew z jabłkiem, coleslaw i surówka z czerwonej kapusty.
Do wykonania spaghetti wykorzystałam zioła z ogródka. Mam mieszankę pietruszek naciowych o karbowanych i płaskich liściach oraz obłędny mix bazylii (chyba 12 odmian).
Z doswiadczenia wiem, ze takie obiady 'co sie nawinie' czesto wychadza najlepiej.
OdpowiedzUsuńA i zyczeniu 8-latka trudno sie odmawia, zwlaszcz, jesli zyczenie dotyczy makaronu i salatek!
:)
Dziekuje za udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Dzieci lubią makarony niezależnie od tego, co się do nich doda. Ale tymi sałatkami mocno ciocię zaskoczył ;) Wiedziałam, że je jada, ale nie wiedziałam, że jest ich smakoszem ;)
Usuń