sobota, 25 lipca 2015

Placki cukiniowo-ziemniaczane

Dzień zapowiadał się dość intensywnie, więc ciocia musiała stanąć na wysokości zadania i przygotować pożywne śniadanko. W oko wpadły ziemniaki ("Młody lubi placki ziemniaczane" - pomyślałam), a chwilę później wzrok spoczął na cukinii, którą Młody chętnie ściera. Przepis pozwala na wykorzystanie cukinii, które nadmiernie nam wybujały, ale jeszcze nie zaczęły wytwarzać nasion.




Składniki:




pół większej cukinii
kilka ziemniaków
3 liście szałwii
2 gałązki pietruszki naciowej
jajko
2 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
olej do smażenia



Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku.
Ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków. Połączyć z cukinią.
Dodać rozdrobnioną szałwię i natkę pietruszki oraz jajko i mąkę. Doprawić solą i pieprzem.

Smażyć placki z obu stron na rozgrzanym oleju.
Wykładać na ręcznik papierowy dla odsączenia z tłuszczu.


Gorące placki podawać z dipem tzatziki. Danie można podać z chipsami szałwiowymi i świeżo pokrojoną natką pietruszki, która niweluje zapach czosnku w ustach.




 W daniu wykorzystałam oczywiście plony z przydomowego ogródka :)


-----
Podobne:

Tomatokeftedes (placki pomidorowe)
Placki wielowarzywne
Rozgrzewające placki dyniowe





Danie pachnące ziołami. Lato 2015
Z dziećmi i dla dzieciDanie pachnące ziołami - lato 2015

Lekkie i szybkie dania na upalne dniTo my! Młode kartofelkiTO MY! MŁODE KARTOFELKI 2015






7 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie placki i sos tzatziki :)
    Ja chyba jestem uzależniona od cukinii i czosnku :)
    Ale to nie jest nic złego... mam nadzieję ...
    Pyszna propozycja ...ach ...mniam mniam...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to nieszkodliwe uzależnienie :) Zapraszam wkrótce po kolejne przepisy z wykorzystaniem cukinii. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Z przyjemnością będę zaglądać.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Uwielbiamy i placki ziemniaczane i placki cukiniowe.
    Polaczenia obydwu jeszcze nie probowalismy!
    A mnie samej bardzo podoba sie ten dodatek ziol...
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam to połączenie :) Dzieci smażyć nie mogą, ale pomogą w tarciu cukinii i mieszaniu masy. A jeśli pozwoli im się samodzielnie zerwać cukinię, pomoc w przygotowaniu murowana. A i smak wyda im się lepszy ;) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. placki i tzatziki to jest to! dziękuję za udział w akcji i zapraszam do przejrzenia przepisów w podsumowaniu:
    http://eksperymentsobotni.blox.pl/2015/08/podsumowanie-akcji-TO-MY-MLODE-KARTOFELKI-2015.html

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.