sobota, 31 października 2015

Placki wielowarzywne

Placki powstały z potrzeby chwili, żeby zużyć ostatnie sztuki warzyw, które miałam w lodówce. Nie miałam pojęcia, jak będą smakować, więc dodałam ziemniaki, by choć trochę nawiązać do znanego smaku placków ziemniaczanych. Wyszły - nieskromnie pisząc - genialnie.


Składniki:
2 duże ziemniaki
batat
patison
300 g dyni bez skóry
cebula
5 łyżek mąki (dodawane stopniowo)
3 jajka
4 spore liście natki pietruszki
łyżeczka soli
pieprz
olej do smażenia



  1. Warzywa zetrzeć na tarkach: ziemniaki i patison na bardzo drobnej z zadziorami (klasyczna do placków ziemniaczanych), batat i dynię na tarce o grubszych oczkach.
  2. Do warzyw dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz rozdrobnioną natkę pietruszki.
  3. Wbić do masy jajka, dodać przyprawy i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać. Resztę mąki dodawać z czasem, bo warzywa będą puszczać sok, który trzeba będzie zagęścić.
  4. Włączyć okap nad kuchnią.
  5. Placki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Wlejcie go od razu dużo, żeby w trakcie smażenia go nie dolewać. Unikniecie w ten sposób wsiąkania tłuszczu.
  6. Placki wykładać na ręcznik papierowy.
  7. Podawać z surówką.





Sposób na dynię 2015


Menu dla przyszłej mamyJesień pełna warzywGrzyby i warzywa jesienne. 2015



6 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę spróbować.. :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Im więcej smaków i warzyw, tym placki są lepsze. Uwielbiam takie zestawienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda - smak takich placków zależy bardzo od warzyw.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...