niedziela, 25 października 2015

Zupa z pecłonek z zacierkami

Zacierek używam rzadko. Jednak świetnie sprawdzają się w zupach, które są wodniste. Dzięki temu drobnemu makaronowi zupa staje się bardziej sycąca. A dziś było to bardzo wskazane, bo po wczorajszym grzybobraniu nabrałam ochoty na zupę o przecudnym zapachu i smaku pecłonek (gąsek zielonych lub gąsek niekształtnych).




Składniki:



3 duże garści makaronu typu zacierki
marchew
odrobina selera
200 g oczyszczonych i wypłukanych pecłonek
cebula lub duża szalotka
duży ząbek czosnku
łyżka zakwasu chlebowego lub zakwasu na żur
sól
pieprz


  1. Do garnka z 0,75 l wody wrzucić odrobinkę selera korzeniowego i obraną marchew (w całości). Zagotować.
  2. Pecłonki pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Gdy woda w garnku się zagotuje, dorzucić pokrojone pecłonki i zacierki.
  4. Cebulę obrać i przepołowić wzdłuż.
  5. Podsmażyć cebulę na palniku.
  6. Dorzucić kawałki cebuli do garnka.
  7. Zakwas rozcieńczyć z 150 ml ciepłej wody. Dolać do garnka.
  8. Gotować do miękkości makaronu.
  9. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
  10. Po wyłączeniu palnika dodać do zupy starty czosnek.
  11. Podawać gorącą.

-----------
Podobne:

Zupa cebulowa
Wegańskie gołąbki z grzybami
Grochówka


Na grzyby 2015Światowy Dzień Makaronu 2015Jesień pełna warzyw
Jesienne zupy

Grzyby i warzywa jesienne. 2015






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.