poniedziałek, 12 października 2015

Pęczak z pijanymi śliwkami i jabłkami

Na Mazowszu chłodno, wietrznie i deszczowo. Wieczór postanowiłam umilić czymś smacznym, słodkim i rozgrzewającym. Zostało mi trochę śliwek kupionych w sobotę i resztka pęczaku. Reszta składników "sama się nawinęła" ;)




Składniki (na 2 porcje):



szklanka ugotowanego ciepłego pęczaku
10 śliwek węgierek
jabłko (u mnie twarde odmiany Gala)
cynamon
kardamon
chlust czerwonego porto

  1. Śliwki przepołowić wzdłuż. Wyjąć pestki.
  2. Ułożyć śliwki miąższem do dołu na rozgrzanej patelni.
  3. Smażyć śliwki po obu stronach, by brzegi śliwek się skarmelizowały.
  4. Zdjąć śliwki z patelni i wymieszać z pęczakiem, cynamonem i kardamonem (ilość przypraw według uznania).
  5. Na patelnię wrzucić pokrojone jabłka (ze skórką).
  6. Podsmażyć z dwóch stron.
  7. Wlać porto.
  8. Podgrzewać jabłka w porto, obracając je, by nabrały nowej barwy. 
  9. Pęczak ze śliwkami wyłożyć na talerzyki, dołożyć jabłka. Polać resztką zredukowanego wina.
Smaczna, pożywna i rozgrzewająca przegryzka gotowa :)

-----------
Podobne:

Pieczone jabłka z amarantusem
Kasza gryczana z jabłkami i rabarbarem











Czas na śliwkiCzas na śliwkiJesienne słodkości!Jabłko z cynamonem 2015






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.