sobota, 17 października 2015

Tarta serkowo-gruszkowa

"Pan Jabłuszko" nie miał ostatnio śliwek do sprzedania, ale ma cudowne gruszki konferencje (kiedy zaczną owocować moje drzewka posadzone wiosną?), na które się oczywiście skusiłam. Część chyba zrobię w winie. Dwie poszły na wierzch tarty planowanej na jutro, ale z konieczności zrobionej dziś ;) Tarta miała wyglądać elegancko, w odróżnieniu od tej sprzed tygodnia. Czy się udało? Oceńcie sami.


 

Składniki:


250 g mąki krupczatki
200 g zimnego masła
zimne jajko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki maślanki naturalnej
2 gruszki konferencje
naturalny serek homogenizowany
cukier puder



  1. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.
  2. Do suchych składników dodać pokrojone masło i jajko.
  3. Szybko połączyć składniki, dodając maślankę, by całość się zlepiła.
  4. Z ciasta uformować kulę i włożyć ją do zamrażarki na 10 minut.
  5. W tym czasie umyć gruszki, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić owoce na paski grubości do 3 mm. 
  6. Ciasto rozwałkować, formując z niego koło.
  7. Przełożyć je na formę do tarty i jeszcze palcami porozciągać, by ciasto nachodziło na brzegi formy. Wyrównać te brzegi.
  8. Na cieście rozsmarować serek.
  9. Ułożyć na nim plastry gruszek.
  10. Piec w temp. 200 stopni C. ok. 30 minut.
  11. Wyjąć tartę z formy i przełożyć na kratkę.
  12. Gdy ciasto ostygnie, posypać obficie cukrem pudrem (ciasto jest lekko tylko słodkie, serek w ogóle; jedyna praktyczna słodycz to cukier w gruszkach).




-----------
Podobne:

Placek śliwkowo-kokosowy
Gruszki z serem pleśniowym
Rustykalna tarta ze śliwkami



Jesienne słodkości!Francja od kuchni - konkurs!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.