czwartek, 1 października 2015

Świeże figi z gorgonzolą

Jesień wiąże się ze smakami, za którymi tęsknię miesiącami. Jednym z nich jest słodki smak świeżych fig. Zjadam je na surowo, ale najbardziej lubię z dodatkiem sera pleśniowego i dobrej wędliny. 20 minut w piekarniku i przekąska gotowa :)




Składniki:



świeże figi (przynajmniej 2 na osobę)
wędlina
ser z niebieską lub zieloną pleśnią (np. gorgonzola lub lazur)
olej


  1. Włączyć piekarnika na 200 stopni.
  2. Blachę polać odrobiną (naprawdę malutko) oleju.
  3. Z fig odciąć stwardniałą część ogonka.
  4. Przekroić figi na 4 części, ale tak, by pozostały złączone.
  5. Do środka fig włożyć plaster wędliny i kawałek sera pleśniowego
  6. Ułożyć figi na blasze.
  7. Włożyć do piekarnika i piec 15-20 minut.
  8. Podawać gorące z sosem, który utworzył się na dnie.




A tak niedawno figi były zielone... Ale już wtedy kusiły ;)


-----------
Podobne:

Pomidory faszerowane ryżem
Papryki faszerowane mięsem i śliwkami
Faszerowana cukinia


Jesienne Superfoods

2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.