poniedziałek, 26 października 2015

Dżem z dyni i pigwowców

Zapach pigwowców chciałabym zatrzymać na cały rok. Pachnie nimi u mnie we wrześniu i pierwszej połowie października. Bardzo żałuję, że nie ma perfum, balsamów do ciała czy choćby odświeżaczy powietrza o tym aromacie. Pigwowce nie nadają się do spożywania prosto z krzaka, ale po przerobieniu na sok lub marmoladę z dodatkiem cukru twarz już się nie wykrzywia z nadmiaru kwasu. Miałam ich w tym roku dużo. Po obdzieleniu rodziny, nadal zostało ich sporo, więc postanowiłam połączyć je z dynią. Smak i zapach są niesamowite! Podkreślam, że w przepisie używam pigwowców, a nie pigwy (tutaj znajdziecie porównanie tych owoców). Jeśli użyjecie pigwy, ilość cukru powinna być zdecydowanie mniejsza.


 

Składniki:


1,8 kg pigwowców (masa po usunięciu pestek)
1 kg dyni bez skóry
1,1 kg cukru

Pigwa i pigwowce
  1. Pigwowce umyć i usunąć z nich pestki, zostawiając skórki i białe części torebek nasiennych (to naturalne źródło pektyn).
  2. Dynię pokroić w kawałki wielkością zbliżone do pigwowców.
  3. Zalać dynię i pigwowce wodą. Powinna wypełniać garnek do połowy zawartości owoców.
  4. Owoce pogotować do ich miękkości.
  5. Odstawić na trochę, by całość ostygła.
  6. Zmiksować w stojącym blenderze.
  7. Ponownie zagotować i dodać partiami cukier.
  8. Gotować do uzyskania pożądanej konsystencji.
  9. Wkładać do słoików bardzo gorącą masę.
  10. Zakręcać szczelnie i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  11. Przechowywać w ciemnym miejscu.

-----------
Podobne:

Dżem z dyni i pigwy
Konfitura z aronii, jabłek i pigwowców
Muffiny z dynią i pigwowcami

 
Jesienne słodkości!




Sposób na dynię 2015Sposób na dynię 2015



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.