sobota, 24 października 2015

Dżem z dyni i pigwy

Mimo moich tegorocznych obaw dynia ładnie obrodziła, choć jeszcze w połowie sierpnia rośliny wyglądały bardzo rachitycznie i miały zawiązane małe owocki w niewielkiej ilości. W piwnicy czeka spory zapasik, choć doczekałam się owoców tylko trzech odmian. Na mus dyniowy przyjdzie czas zimą. Wczoraj postanowiłam połączyć pięknie pomarańczowo wybarwioną dynię z pigwami (nie mylić z pigwowcami, o czym wkrótce na blogu), które zaowocowały w sadzie po raz pierwszy. Ponieważ pigwa ma bardzo delikatny zapach, dynia również, dżem aromatyzowałam moją ulubioną przyprawą do potraw słodkich. Podkreślam, że przepis dotyczy pigwy, a nie pigwowców (tutaj znajdziecie porównanie tych owoców). Jeśli użyjecie pigwowców, trzeba zdecydowanie zwiększyć ilość cukru.


 

Składniki:


1,8 kg dyni bez skóry
1,8 kg pigwy bez pestek, ale ze skórką
10 zielonych kardamonów
sok z cytryny
0,7 kg cukru




  1. Dynię i pigwy pokroić w kostkę podobnej wielkości (na im mniejszą kostkę pokroicie, tym krócej będziecie gotować dżem). Z pigwy usuwamy tylko pestki. Skórka i bielmo zostają, bo mają sporo pektyn.
  2. Do owoców wlać 2 litry ciepłej wody.
  3. Gotować, aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać.
  4. Schłodzić nieco, a potem zmiksować całość np. w stojącym blenderze.
  5. Dżem ponownie zagotować, dodając kardamony, cukier i sok z cytryny.
  6. Włożyć dżem do słoików, gdy masa będzie bulgotać.
  7. Zakręcić szczelnie słoiki i odstawić do spokojnego schłodzenia.

Przy każdej obróbce termicznej należy pamiętać o mieszaniu. Dżemu jest dużo (oczywiście możecie zmienić proporcje) i łatwo przywiera do garnka pod wpływem ciężaru. Przypalone kawałki będą brzydko wyglądać w jasnym dżemie.

-----
Podobne:

Dżem z dyni i pigwowców
Mus z pigwy
Dżem z pigwy


Jesienne słodkości!



Sposób na dynię 2015Sposób na dynię 2015


2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...