niedziela, 22 listopada 2015

Dżem z pigwy

O mojej miłości do pigwowców i pigw mogliście się przekonać, czytając wcześniejsze przepisy na dżem z pigwy i dyni, sok z pigwowców czy marmoladę z pigwowców. Teraz czas na dżem z samej pigwy. Nie zdecydowałam się na zrobienie hiszpańskiej marmolady z pigw, bo ilość cukru w niej mnie przeraża. Poza tym wydaje mi się całkowicie zbyteczna - pigwa po obróbce termicznej jest słodka sama z siebie. Przygotowanie tego dżemu zajmuje w sumie ok. 3-4 godzin (czas zależy od szybkości obrania owoców) od momentu zabrania się za owoce do momentu włożenia ich do słoików.


 

Składniki (6 słoików po ok. 200 ml):


10 pigw
800 ml wody
5 cm imbiru
cytryna
ok. 180 ml cukru


 
  1. Pigwy umyć, złuszczając z nich charakterystyczny meszek.
  2. Owoce przekroić wzdłuż na ćwiartki.
  3. Wykroić pozostałość po kwiatku i ogonku oraz gniazda nasienne z twardszą częścią wokół nich.
  4. Owoce obrać również ze skórki.
  5. Pigwy pokroić na małe kawałeczki i wrzucić do garnka o podwójnym dnie.
  6. Wlać 800 ml wody.
  7. Pigwy zagotować w garnku pod przykryciem.
  8. Gotować do miękkości owoców i odparowania wody.
  9. Wsypać cukier, zetrzeć (na drobnej tarce) do owoców imbir, wycisnąć sok z cytryny i gotować jeszcze, by masa była naprawdę gęsta.
  10. Do wyparzonych słoików wkładać gęstą i bardzo gorącą masę.
  11. Słoiki zakręcić szczelnie i odstawić do powolnego ostygania.

-----
Podobne:

Cytrynowy jagielnik z dżemem z pigwy
Dżem z pigwy i dyni
Marmolada z pigwowców



Jesienne słodkości!Prezenty na Mikołajki II


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.