O mojej miłości do pigwowców i pigw mogliście się przekonać, czytając wcześniejsze przepisy na dżem z pigwy i dyni, sok z pigwowców czy marmoladę z pigwowców. Teraz czas na dżem z samej pigwy. Nie zdecydowałam się na zrobienie hiszpańskiej marmolady z pigw, bo ilość cukru w niej mnie przeraża. Poza tym wydaje mi się całkowicie zbyteczna - pigwa po obróbce termicznej jest słodka sama z siebie. Przygotowanie tego dżemu zajmuje w sumie ok. 3-4 godzin (czas zależy od szybkości obrania owoców) od momentu zabrania się za owoce do momentu włożenia ich do słoików.
Składniki (6 słoików po ok. 200 ml):
10 pigw
800 ml wody
5 cm imbiru
cytryna
ok. 180 ml cukru
- Pigwy umyć, złuszczając z nich charakterystyczny meszek.
- Owoce przekroić wzdłuż na ćwiartki.
- Wykroić pozostałość po kwiatku i ogonku oraz gniazda nasienne z twardszą częścią wokół nich.
- Owoce obrać również ze skórki.
- Pigwy pokroić na małe kawałeczki i wrzucić do garnka o podwójnym dnie.
- Wlać 800 ml wody.
- Pigwy zagotować w garnku pod przykryciem.
- Gotować do miękkości owoców i odparowania wody.
- Wsypać cukier, zetrzeć (na drobnej tarce) do owoców imbir, wycisnąć sok z cytryny i gotować jeszcze, by masa była naprawdę gęsta.
- Do wyparzonych słoików wkładać gęstą i bardzo gorącą masę.
- Słoiki zakręcić szczelnie i odstawić do powolnego ostygania.
-----
Podobne:
Cytrynowy jagielnik z dżemem z pigwy |
Dżem z pigwy i dyni |
Marmolada z pigwowców |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.