piątek, 6 listopada 2015

Jak przygotować zakwas chlebowy dla znajomych?

Postanowiłam umieścić ten wpis na blogu, gdy kolega poprosił o dostawę zakwasu, bo zabrakło mu poprzedniego, zużywając kolejne porcje. Okazuje się, że nie wszyscy wiedzą, jak postępować z zakwasem, bo znajdują informacje tak zagmatwane, że albo niewiele w nich treści, albo odstraszają skomplikowaniem wykonania. Tymczasem wypiek i utrzymanie w domu zakwasu nie jest trudne, o czym od lat przekonuję koleżanki i kolegów w firmie. Co jakiś czas zanoszę im upieczone chleby, które w mig znikają z koszyczka (szczególnie te na zakwasie). I coraz częściej decydują się na samodzielny wypiek. A gotowy zakwas dostają ode mnie :)


Zakwas dla znajomych jest niczym innym jak częścią ciasta, które przygotowujemy, by upiec chleb u siebie. Musimy tylko pamiętać, że z tego ciasta mamy odłożyć trochę dla siebie i trochę dla znajomego. Cały kłopot zatem tylko w tym, by dosypać więcej mąki. I najlepiej użyć do tego mąki razowej, bo nie wiadomo, kiedy znajomy zdecyduje się na wypiek. A bakterie w cieście muszą mieć pożywkę :) Warto pamiętać, że ciasto, którym chcemy obdarować znajomych nie powinno zawierać dodatków w postaci ziaren, płatków i bakalii. Swój chleb możemy posypać ziarnami na wierzchu.

Niżej podaję przepis na dodatkowe 2 zakwasy dla znajomych, czyli dosypuję po 150 g mąki na każdy z nich.



Składniki:



garść ciasta z poprzedniego wypieku (zakwas)
200 g razowej mąki żytniej
300 g razowej mąki orkiszowej
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
łyżeczka cukru
ok. 800 ml przefiltrowanej wody



Wieczorem wymieszać w dużej misce mąki, cukier, sól i zakwas. Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto, aż pojawiają się pęcherze powietrza. Wyrabianie tej ilości składników trwa ok. 8 minut. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, ale powinno dawać się wyrabiać drewnianą łyżką.
Miskę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia.






Następnego dnia rano przygotować przezroczyste zamykane pojemniki na zakwasy oraz keksówkę na chleb.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przydadzą się też dwie łopatki (np. silikonowe) do przekładania ciasta. Jedną będziemy wykładać ciasto, a drugą zgarniać ciasto z pierwszej.
Przezroczyste pojemniki pozwalają nam kontrolować stan zakwasu bez konieczności otwierania pudełka i napowietrzania ciasta.






Do każdego pojemnika włożyć dużą męską garść ciasta z miski.
Resztę ciasta przełożyć do keksówki. Zwilżyć dłonie i wyrównać nimi powierzchnię ciasta. Ewentualnie posypać ziarnami (u mnie babka płesznik). Ciasto w keksówce przykryć wilgotną ściereczką lub całą keksówkę włożyć do foliowej torby i dokładnie zawinąć. Odstawić ciasto do wyrośnięcia.







Po wyrośnięciu ciasta w keksówce (trwa to od godziny do dwóch) włożyć ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 1,5 godziny (do suchego patyczka).

Zaraz po wyjęciu chleba usunąć papier.
Odłożyć chleb do całkowitego ostygnięcia.


-------
Podobne:

Pierwszy zakwas chlebowy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Bezglutenowy zakwas chlebowy

4 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.