niedziela, 15 listopada 2015

Ciastka pina colada

Przygotowałam je na spotkanie związane z urlopowymi wspomnieniami. Byliśmy tego roku w Hiszpanii, ale każde z nas z osobna i w różnych miejscach. Zgadaliśmy się jednak, że każdemu brakuje smaku tamtejszych ananasów i soku z nich. Pomyślałam o drinku pina colada, ale niektórzy prowadzą, więc odpada. W zamian przygotowałam ciastka i nieskromnie muszę przyznać, że smakują o wiele lepiej niż trunek, choć to oczywiście rzecz gustu ;) 


Robiąc te ciastka przypomniałam sobie o zakupionych kilka lat temu foremkach na ciastka orzeszki. Wrzuciłam je wtedy na tył kuchennej szuflady i - wstyd się przyznać - zapomniałam o nich. A ponieważ naszła mnie ogromna ochota na orzechy, postanowiłam upiec niektóre z ciastek właśnie w tych formach. Może, jak zjem ciacha, to ochota na orzechy przejdzie ;) Muszę to jakoś obejść ze względu na alergię.



Składniki:
Ciasto
40 dag mąki + mąka do podsypania
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka cukru (im grubszy, tym lepiej)
szczypta soli
jajko (z lodówki)
łyżka "śmietany" z góry puszki z mlekiem kokosowym
3-4 łyżki śmietany (zimnej)

  1. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
  2. Rozbełtać jajko widelcem. Dodać do suchych składników. Wymieszać.
  3. Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo śmietanę. Ciasto powinno dać się zlepić łatwiej niż ciasto kruche.
  4. Na koniec dodać cukier i szybko połączyć z ciastem.
  5. Schłodzić ciasto w zamrażarce przez 5 minut.
  6. Stolnicę posypać obficie mąką.
  7. Ciasto podzielić na dwie części.
  8. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubości 2-3 mm.
  9. Obciąć nierówności, a resztę ciasta pokroić na prostokąty 7 cm x 11 cm.
  10. Każdy z prostokątów zwinąć w rurkę i ułożyć złożeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Nierównościami wyłożyć foremki orzeszkowe lub wyrobić, rozwałkować i pociąć na prostokąty.
  12. Rurki piec w temp. 200 stopni C przez ok. 20 minut. Orzeszki przez 15 minut.




Krem
ser mascarpone
3-4 plastry ananasa z puszki
2 łyżki zalewy ananasowej z puszki lub białego rumu
łyżka cukru

  1.  Mascarpone wymieszać z cukrem i zalewą ananasową (lub rumem).
  2. Ananasy pokroić na małe kawałeczki (ich wielkość zależy od średnicy wylotu szprycy cukierniczej, którą dysponujecie.
  3. Dodać kawałki ananasa do sera. Połączyć z masą.
  4. Połowę połówek orzeszków wypełnić masą kremową. Przykryć resztą połówek.
  5. Podłużne ciastka ozdobić kremem wyciskanym za pomocą rękawa cukierniczego lub torebki foliowej (krem włożyć do torebki w pobliżu jednego z dolnych rogów; odciąć róg i wyciskać krem prze otwór).
  6. Ciastka posypać cukrem pudrem.






 

Dzięki takiemu złożeniu ciastka są bardziej delikatne i puszyste.
Ciastka, które mają krem, należy spożyć od razu. Po kilku godzinach zaczyna przysychać i nie wygląda zachęcająco.

------
Podobne:

Bananowce bez pieczenia
Pasteis de nata
Wiatraczki serowe ze śliwkami


 



Jesienne słodkości!Kuchnia wegetariańska i wegańska 













Wspominając dni spędzone w Hiszpanii, nie sposób nie dorzucić tutaj kilku zdjęć.
Zdjęcia z Katalonii (Barcelony i Lloret de Mar) możecie zobaczyć tutaj, a w tym miejscu zdjęcia z San Sebastian, a tutaj - Saragossę.

Zaczynam od miejsca, które mnie najbardziej urzekło, od Montserrat (40 km na północny zachód od Barcelony).

Charakterystyczne kształty po drodze wjazdowej na Montserrat, czyli postrzępiony masyw górski w Katalonii

Montserrat - zespół klasztorny w masywie górskim Montserrat


Montserrat - nad klasztorem benedyktyńskim wznoszą się charakterystyczne skały


Środkowa Hiszpania - krajobraz niemal pustynny


Toledo - zamek de San Servando nad Tagiem

Toledo - miasto pełne zabytkowych bram i wąskich uliczek

4 komentarze:

  1. Piękne widoki a ciasteczka palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry pomysl dolaczenia zdjec na inny temat niz kulinarny, to budzi ciekawosc :-) Bardzo ciekawy blog. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rozpisalam sie, a zapomnialam o najwazniejszym- przepyszne ciasteczka :-)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...