Oryginalny przepis (u mnie zmodyfikowany na własny użytek) pochodzi z książki Jamiego Olivera "Kulinarne wyprawy Jamiego". Jak czytamy we stępie do przepisu "Szwedzi zajadają się tą treściwą zupą od średniowiecza". Ze względu na sporą zawartość szynki jadali ją zazwyczaj w czwartki przed piątkowym chrześcijańskim postem. Podobno do dziś grochówkę podaje się w szwedzkiej armii i marynarce wojennej. Zupa powinna być gęsta, niemal o konsystencji pasty. Zrezygnowałam z dodawania szynki, bo ilość tłuszczu mnie przerażała. Mój dzień nie jest tak aktywny fizycznie jak w wojsku i nie będzie okazji do jego spalenia ;) Lubię nasiona roślin strączkowych i uwielbiam smak selera, a że zupę przygotowuje się szybko, skusiłam się na nią bez dłuższego zastanawiania się.
Składniki:
łyżka oleju
cebula
2 łodygi selera naciowego
łodyga selera z liśćmi
szczypta suszonego tymianku
szczypta suszonego oregano
200 g suchego grochu połówkowego
0,7 litra bulionu drobiowego
sól
czarny pieprz
musztarda
ewentualnie ok. 100 gotowanej szynki
- Groch dobrze wypłukać w kilku wodach.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Łodygi selera obrać z włókien i pokroić w drobną kostkę.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej.
- Wrzucić cebulę, seler do garnka i suszone zioła. Zeszklić.
- Do garnka dodać groch oraz seler z liśćmi i wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia.
- Zmniejszyć ogień i gotować, by groch zmiękł.
- Wyrzucić gałązkę selera.
- Ewentualnie wyjąć szynkę i pokroić na kawałki.
- Rozgnieść część grochu ubijakiem do ziemniaków, by zagęścić zupę. Dodać kawałki szynki.
- Doprawić zupę solą, pieprzem i musztardą.
- Podawać z pieczywem, w Szwecji to pieczywo chrupkie.
-----
Podobne:
Kapusta z grochem |
Grochówka |
Gęsta zupa z fasoli |
Wygląda bardzo zachęcająco. Takiej jeszcze nie jadłam, a lubię taką z nierozgotowanym grochem.
OdpowiedzUsuńSpróbuj :) Moim zdaniem musztarda nie jest potrzebna, ale warto porównać.
UsuńDziękuję za udział w akcji :-)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń