wtorek, 24 listopada 2015

Grochówka w szwedzkim stylu

Oryginalny przepis (u mnie zmodyfikowany na własny użytek) pochodzi z książki Jamiego Olivera "Kulinarne wyprawy Jamiego". Jak czytamy we stępie do przepisu "Szwedzi zajadają się tą treściwą zupą od średniowiecza". Ze względu na sporą zawartość szynki jadali ją zazwyczaj w czwartki przed piątkowym chrześcijańskim postem. Podobno do dziś grochówkę podaje się w szwedzkiej armii i marynarce wojennej. Zupa powinna być gęsta, niemal o konsystencji pasty. Zrezygnowałam z dodawania szynki, bo ilość tłuszczu mnie przerażała. Mój dzień nie jest tak aktywny fizycznie jak w wojsku i nie będzie okazji do jego spalenia ;) Lubię nasiona roślin strączkowych i uwielbiam smak selera, a że zupę przygotowuje się szybko, skusiłam się na nią bez dłuższego zastanawiania się.



 

Składniki:
łyżka oleju
cebula
2 łodygi selera naciowego
łodyga selera z liśćmi
szczypta suszonego tymianku
szczypta suszonego oregano
200 g suchego grochu połówkowego
0,7 litra bulionu drobiowego
sól
czarny pieprz
musztarda
ewentualnie ok. 100 gotowanej szynki


  1. Groch dobrze wypłukać w kilku wodach.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  3.  Łodygi selera obrać z włókien i pokroić w drobną kostkę.
  4. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej.
  5. Wrzucić cebulę, seler do garnka i suszone zioła. Zeszklić.
  6.  Do garnka dodać groch oraz seler z liśćmi i wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia.
  7. Zmniejszyć ogień i gotować, by groch zmiękł.
  8. Wyrzucić gałązkę selera.
  9. Ewentualnie wyjąć szynkę i pokroić na kawałki.
  10. Rozgnieść część grochu ubijakiem do ziemniaków, by zagęścić zupę. Dodać kawałki szynki.
  11. Doprawić zupę solą, pieprzem i musztardą.
  12. Podawać z pieczywem, w Szwecji to pieczywo chrupkie.


-----
Podobne:

Kapusta z grochem
Grochówka
Gęsta zupa z fasoli



Jesienne zupyKuchnia skandynawska 2015Kuchnia skandynawska 2015
Zupa na jesień - edycja 2











4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo zachęcająco. Takiej jeszcze nie jadłam, a lubię taką z nierozgotowanym grochem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj :) Moim zdaniem musztarda nie jest potrzebna, ale warto porównać.

      Usuń
  2. Dziękuję za udział w akcji :-)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...