piątek, 13 listopada 2015

Gryczano-jogurtowe placki z pigwą i jabłkiem

Jeśli możecie sobie pozwolić na dłuższe stanie przy kuchni przed śniadaniem, polecam te placki. Szczególnie, jeśli macie mąkę gryczaną i nie wiecie, co z nią zrobić albo dotychczasowe przepisy Wam się znudziły. Ja wykorzystałam ją w ten sposób po raz pierwszy w życiu i zaskoczeniem była dla mnie kleista, wręcz ciągnąca konsystencja ciasta. Ciekawe doświadczenie ;)


Składniki:
300 g mąki gryczanej
2 jajka
pół dużego kubka jogurtu naturalnego
0,3 litra mleka
ok. 0,3 litra wody
łyżeczka cukru
szczypta soli
ewentualnie: pół łyżeczki mielonego kardamonu
małe obrane jabłko
pigwa (umyta z meszku i pozbawiona gniazd nasiennych)
olej do smażenia
konfitura



  1. Mąkę wymieszać z solą, cukrem, jajkami i jogurtem, i ewentualnie z kardamonem.
  2. Dolać mleko. Wymieszać.
  3. Stopniowo dolewać wodę, by uzyskać gęstą, ale ciągnąco-lejącą konsystencję.
  4. Dorzucić kawałki pigw i jabłka. Wymieszać. Na powierzchni ciasta powinny pojawić się gazowe pęcherzyki.
  5. Smażyć placki na rozgrzanym oleju z obu stron po 2 razy na rumiany kolor.
  6. Podawać gorące z konfiturą (u mnie z jabłek i aronii) lub dżemem.



A teraz zatrudnijcie kogoś do posprzątania kuchenki. Wy się napracowaliście przygotowaniem śniadania, więc ktoś inny powinien w podzięce posprzątać ;)

------
Podobne:

Pijane owoce z pęczakiem
Placki z kwiatami robinii akacjowej
Chleb pszenno-gryczany na zakwasie

 
Jesienne słodkości!Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacieBezglutenowe śniadanie dla dziecka
Kuchnia wegetariańska i wegańska



Menu dla przyszłej mamy






6 komentarzy:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...