niedziela, 1 listopada 2015

Polędwiczki z warzywami i kaszą jaglaną

To jedno z tych dań, które można odgrzewać w ciągu tygodnia, zatem bardzo wygodne dla tych, którzy późno wracają do domu, a bez obiadu obejść się nie potrafią. Kaszę jaglaną można zastąpić ryżem, soczewicą lub inną kaszą, które gotować należy na bieżąco. Polecam na jesienny obiad.


 

Składniki:


polędwiczka wieprzowa
2 marchewki
papryka czerwona
cebula
kawałek selera korzeniowego
kilka grzybów suszonych
łyżka koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
sól
pieprz
olej
kasza jaglana

  1. Marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Cebulę lub pora pokroić w kostkę lub półtalarki.
  3. Paprykę pokroić w kostkę.
  4. Warzywa wrzucić do garnka i zalać do połowy wodą. Dorzucić liście laurowe. Gotować na małym ogniu.
  5. Polędwiczkę pokroić na kawałki grubości 1,5 cm i rozpłaszczyć je palcami.
  6. Smażyć kawałki na rozgrzanym oleju (1 łyżka wystarczy) na rumiano po obu stronach. 
  7. Smażąc, posypać polędwiczki po obu stronach świeżo mielonym pieprzem.
  8. Wyjąć polędwiczki na talerzyk.
  9. Na patelnię wlać trochę wody i deglasować (z patelni zebrać łopatką smak i przypieczone mięso z przyprawami). Dolać płyn do warzyw.
  10. Gdy warzywa się zagotują, dodać do nich polędwiczki z sokiem, który puściły.
  11. Gotując całość do miękkości.
  12. Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem.
  13. Podawać z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną.



---------
Podobne:

Szafranowa potrawka z kasztanami
Kurczak po portugalsku
Penne z dynią i toy choi



Kasza niejedno ma imię i obliczeGrzyby i warzywa jesienne. 2015Menu dla przyszłej mamy

Jesień pełna warzyw



6 komentarzy:

  1. Smakowicie wyglądają te twoje polędwiczki! Przy okazji zapraszam na przepis miesiąca. W listopadzie pieczemy serniki i ciasta sernikopodobne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Gosiu!
      Oj, zaniedbałam ostatnio przepisy miesiąca. Serniki lubię, więc pewnie dołączę. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię dania, które można umieścić w lodówce i po pracy mieć gotowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem Cię doskonale - u mnie na tygodniu nie da się bez nich funkcjonować.

      Usuń
  3. dziękuję za udział w akcji :-)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...