niedziela, 15 listopada 2015

Sznycle z kurczaka w smakach Hiszpanii

W czasie spotkania, o którym pisałam poprzednio nie podałam oczywiście tylko ciastek :) W daniu głównym pozostałam przy smaku ananasa. A pod żółtym serem ukryłam inne składniki hiszpańskie. Niespodzianka naprawdę się udała :)




Składniki:

podwójna pierś kurczaka
6 plastrów ananasa
6 plasterków chorizo; jeden kawałek miał podwójną ilość :)
6 plastrów żółtego sera bez dziur
papryka wędzona w proszku
kozieradka
pieprz mielony
sól
olej

  1. Piersi kurczaka rozbić na mniej niż 1 cm grubości.
  2. Posypać piersi po obu stronach solą i pieprzem.
  3. Jedną stronę posypać kozieradką i odrobiną papryki wędzonej.
  4. Podzielić piersi na mniejsze sznycle.
  5. Na stronę oprószoną papryką położyć plasterki chorizo, na nią plastry ananasy. Przykryć plastrami sera żółtego.
  6. Sznycle ułożyć na blasze polanej olejem.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. kwadrans.

Podawać z pieczonymi ziemniakami i pomidorami z cebulą. Całość posypać grubą solą.
Muszę przyznać, że w Hiszpanii pomidory nie zachwyciły mnie smakiem. Były twarde i smakowały podobnie do kupionych w Polsce zimą. Ja na szczęście mam jeszcze swoje, które zostały zerwane z krzaków zielone, a dojrzewają pod przykryciem.



-----
Podobne:

Kurczak w wersji portugalskiej
Roladki z kurczaka z k. węgierską
Roladki z kurczaka z sorgo


Menu dla przyszłej mamy



1 komentarz:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.