To sałatka zrobiona w 2 minuty i zawierająca mnóstwo dobrych kwasów tłuszczowych. Wykorzystałam do niej mizunę, zioło charakterystyczne dla kuchni japońskiej. Rośnie podobnie jak rukola, czyli nie tworzy główek, jak sałata. Ale też nie należy do tej samej rodziny roślin co sałata. Liście są raczej sztywne i chropowate w dotyku. Pod tym względem przypominają nieco liście pokrzywy, ale nie parzą :)
Składniki:
2 garści mizuny lub innej sałaty
50 g wędzonego łososia
pół awokado
jalapeno lub inne chili
sok z połówki cytryny
dobra oliwa
- Mizunę porwać na kawałki "na jeden kęs".
- Rozdrobnić łososia i rozrzucić na sałacie.
- Awokado obrać ze skóry i pokroić na kawałki.
- Całość skropić sokiem cytryny.
- Rozdrobnić chili i posypać nim sałatkę.
- Polać oliwą i podawać.
------
Podobne:
Mizuna z melonem, chorizo i brie |
Rydze na surówce z fenkułu |
Sałatka z wędzoną makrelą |
mmmmm to zdecydowanie moje smaki i klimaty ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Witaj w akcji: sałatki. Jest szybko i pysznie.
OdpowiedzUsuńjest :)
Usuń