Nie masz czasu? Zaspałaś/eś do pracy, a drugie śniadanie musisz przygotować w domu, bo z pracy się nie wyrwiesz na małe co nieco? A może wracasz z pracy i masz ochotę zjeść coś niekoniecznie ciepłego, ale na szybko, wręcz na już? Jeśli na któreś z tych pytań, udzieliłaś/eś odpowiedzi twierdzącej, to ta sałatka jest dla Ciebie! :)
Przepraszam za ten reklamowy język - jakoś tak mnie naszło ;) Chodzi o to, że sałatkę można zrobić z niemal każdych składników. A są takie, które zrobi się w 5 minut, jeśli trzyma się w szafce produkty "na czarną godzinę".
Składniki:
puszka ciecierzycy
fenkuł
biała rzodkiew (połowa korzenia)
puszka makreli w sosie pomidorowym
ewentualnie: chili
sól
świeżo mielony pieprz
- Ciecierzycę odcedzić. Wodę można zostawić i wykorzystać do zrobienia wegańskich bez.
- Rybę rozdrobić i razem z sosem dodać do ciecierzycy.
- Z fenkułu usunąć głąb i pokroić w talarki.
- Rzodkiew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę.
- Chili rozdrobić według uznania.
- Wszystkie składniki wrzucić do jednego naczynia. Całość wymieszać.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
------
Podobne:
Czosnkowa sałatka makaronowa z szynką |
Hummus z czosnkiem niedźwiedzim |
Żółta sałatka |
Witaj w sałatkowej akcji :-)
OdpowiedzUsuńcieciorka jest pyszna!
www.latosiowy-dom.blog.pl
Też lubię cieciorkę :)
Usuń