To moje odkrycie tej jesieni. A wszystko dzięki papryce, która mi w tym roku bardzo ładnie obrodziła i dodawałabym ją do niemal każdego wytrawnego dania. Dziś dodatkowo wykorzystałam ostatnią w tym roku cukinię z własnego warzywnika :( Pyszne i pożywne danie, które posmakuje każdemu miłośnikowi kuchni roślinnej. Mięsko jest tu całkowicie zbyteczne.
Składniki:
0,5 kg obranej dyni
mała cukinia
duża cebula
1-2 papryki
2 jalapeno lub inne chili
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz czarny
olej do smażenia
- W garnku nastawić ok. litra wody.
- Dynię pokroić na małe plastry o grubości kilku milimetrów. Obsmażyć i poddusić dynię na rozgrzanym oleju (najlepiej na dwie tury, chyba że macie dużą patelnię). Dynia powinna lekko zmięknąć.
- Przerzucić dynię do garnka z gotującą się wodą.
- Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę.
- Zeszklić cebulę na patelni i wrzucić do dyni.
- Z papryki usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę.
- Poddusić paprykę na patelni i przerzucić do garnka.
- Cukinię pokroić w pół lub ćwierćtalarki.
- Cukinię podsmażyć na patelni i przerzucić do garnka.
- Rozdrobnić jalapeno i dodać do garnka z warzywami.
- Gdy dynia zacznie się rozpadać, dodać do garnka koncentrat pomidorowy.
- Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Danie podawać gorące, najlepiej następnego dnia.
Może być podawane jako samodzielne danie np. z pieczywem albo na ryżu lub kaszy. Kilka tygodni temu podałam ten "bigos" z plackami warzywnymi:
------
Podobne:
Gulasz z ciecierzycy |
Penne z dynią i toy choi |
Gęsta zupa z fasoli Jaś |
dziękuję za udział w akcji :-)
OdpowiedzUsuńP.S.
mam nadzieję, że korzystające z niego ciężarne podejdą jednak z rozwagą do ostrych papryczek...
Papryczki są tu tylko dodatkiem smakowym - mam nadzieję, że ciężarne to zrozumieją :)
UsuńRobiłam kiedyś podobny bigos, ale z samej cukinii :) Muszę więc kiedyś pokusić się o jego modyfikację i wypróbować Twój przepis. Wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńJest bardziej sycący niż z cukinii. Nam bardziej zasmakowała wersja dyniowa. Polecam :)
UsuńBardzo lubię bigos z dyni :) Do tego dodaję jeszcze wegetariańskie kiełbaski. Dziękuję za udział w akcji "Zimowy obiad".
OdpowiedzUsuńSmaczne i sycące danie, prawda?
Usuń