niedziela, 15 lutego 2015

Gulasz z ciecierzycy - sposób na obiad do odgrzewania

Gulasz to jedno z tych dań, które najlepiej smakują następnego dnia. Idealnie zatem nadaje się do odgrzewania dla tych, którzy późno wracają do domu i potrzebują zjeść coś gotowanego, by się rozgrzać w zimowe wieczory. Dziś wydanie wegańskie, bo z myślą o środzie popielcowej.


Składniki:
szklanka ciecierzycy
duża marchewka
pietruszka
kawałek selera korzeniowego
pół cebuli
pół czerwonej papryki
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
łyżka lub dwie przecieru pomidorowego
sól, pieprz

Zalać ciecierzycę wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia wypłukać ciecierzycę kilka razy. Wlać 5-6 szklanek wody i gotować ok. 40 minut. Potem zostawić na ok. 2 godz. pod przykryciem. Niedogotowana ciecierzyca sama dojdzie.
Część chłodnej ciecierzycy zmiksować dla zagęszczenia gulaszu.
Obrać warzywa. Seler i marchew pokroić na kawałki wielkości ziaren ciecierzycy. Pietruszkę po ugotowaniu wyrzucam, więc kroję ją na pół lub na trzy kawałki. Wrzucić do ciecierzycy i włączyć palnik. Do garnka wrzucić liście laurowe i ziele angielskie.
Cebulę przekroić na pół i podsmażyć na gorącym palniku gazowym. Paprykę pokroić na drobno. Cebulę, paprykę i przecier pomidorowy dodać do garnka, gdy zmięknie marchew.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Gulasz z ciecierzycy


Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...