niedziela, 8 lutego 2015

Roladka ze śledziem - oszukane sushi po polsku

Klasyczne sushi jadam okazyjnie, bo nie przepadam za surową rybą. Co innego nasze śledzie, które bardzo lubię ;) Po lekturze pewnego artykułu na temat bakterii, które lubią rozwijać się na odstawionych węglowodanach, obiecuję sobie, że nie będę jeść ryżu, który trochę postał po ugotowaniu. Ale co jakiś czas, szczególnie wtedy, gdy przechodzę obok półek z żywnością azjatycką ;) sięgam po płatki nori. I przypominam sobie super atmosferę podczas sprezentowanych pracownikom mojej firmy warsztatów w jednej z warszawskich suszarni.





Składniki:


pół szklanki ryżu do sushi
2 płaty śledziowe
awokado
imbir marynowany
3 płatki nori
kiełki gorczycy 
ewentualnie przyprawy do doprawienia ryżu
sos sojowy 

Sposobów na gotowanie ryżu jest kilka.
Ja najpierw kilka razy ryż płuczę. Zalewam wodą w proporcji 1 porcja ryżu : 2 porcje wody. Odstawiam na ok. pół godziny, a potem gotuję. Od momentu zagotowania gotuję ok. 10 minut, potem wyłączam gaz. To też dobry moment na ewentualne doprawienie ryżu. Dziś dodałam sól himalajską w mieszance z przyprawami azjatyckimi. Przykrywam ryż przykrywką i odstawiam na ok. 1,5 godziny. Wciągnie wtedy w siebie resztę wody i odpowiednio zmięknie, a dodatkowo odpowiednio ostygnie (ryż nie może być zimny).

Płaty śledziowe i awokado kroimy na podłużne paski.
Kładziemy płat nori na macie do zwijania sushi. Na matowej części płatu rozkładamy warstwę ryżu, zostawiając górny margines. Na krawędzi nori przy nas układamy rządek z pasków śledzia, awokado, imbiru. Posypujemy kiełkami. Górną krawędź (tę bez ryżu) smarujemy mokrym pędzelkiem, by nori się skleiło. Za pomocą maty zwijamy roladkę. Po sklejeniu formujemy matą wybrany kształt roladki (np. okrągły lub kwadratowy w przekroju). Roladki kroimy ostrym nożem na kawałki ok. 1,5 cm wysokości.


Podajemy np. z sosem sojowym do maczania.
Dla wprawionych możemy dodać wasabi.



Zdrowa przekąska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...