Czasami sałatki warzywne stają się nudne, a dodany sos sprawia, że warzywa nasiąkają oliwą i tracą chrupkość. Stąd moja przekręcona sałatka schowana w pakieciki z papieru ryżowego. Oto zimowa odsłona sajgonek.
Składniki (porcja na 6 sajgonek):
ćwiartka awokado (niezbyt miękkiego) pokrojona w słupki
ćwiartka papryki pokrojona w słupki
tarta marchew
starta połówka kalarepki
6 płatów papieru ryżowego
przegotowana zimna woda
Dip:
pół łyżeczki oleju sezamowego
sok z ćwiartki cytryny
łyżka oleju arachidowego
łyżka oliwy
2 łyżki sosu sojowego
Moczyć płat papieru ryżowego w wodzie aż zmięknie. Osączyć z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym. Przełożyć na deskę. Na jednym z końców układać warzywa, a potem zwijać w rulonik zamykany po bokach, by warzywa nie wypadały podczas moczenia w dipie.
Gotowe sajgonki układać na desce, by się nie stykały. Podawać z wyraźnym w smaku dipem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.