niedziela, 15 lutego 2015

Chleb na zakwasie ŻYRAFA

Niedziela to dla mnie od lat dzień wypieku chleba. W ubiegłym tygodniu piekłam chleb z mąką żołędziową. Jego kolor skojarzył mi się z żyrafami, które w mojej rodzinie są chyba najdłużej oglądanymi zwierzętami przy okazji wizyty w zoo. Czemu by zatem nie przenieść żyrafy do mieszkanka? ;)



Chleb na zakwasie ŻYRAFA

Składniki:

100 g mąki żołędziowej
180 g pszennej mąki razowej
100 g mąki żytniej
180 g mąki pszennej
2x pół łyżeczki soli
2x pół łyżeczki cukru
garść ciasta z poprzedniego wypieku
garść suszonych żurawin
garść płatków owsianych
łuskany słonecznik
woda

W sobotę wieczorem:
W jednym garnku zarobić ciasto z mąki żołędziowej i mąki razowej z solą, cukrem, połową ciasta sprzed tygodnia i wodą. Pod koniec wyrabiania dodać żurawiny i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję, którą łatwo wyrabia się drewnianą łyżką.
W drugim garnku zarobić ciasto z mąki żytniej i pszennej z solą, cukrem, połową ciasta sprzed tygodnia i wodą. Pod koniec wyrabiania dodać płatki owsiane.
Garnki odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykryć wilgotnymi ściereczkami.


W niedzielę rano:
Garść ciasta pszenno-żytniego przełożyć do pojemnika na następny raz.
Resztę ciasta przekładać na przemian z masą żołędziową do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię posypać słonecznikiem i odstawić ciasto do wyrośnięcia.
Po ok. 2 godzinach wstawić do piekarnika i piec ok. 1,5 godz. w temp. 180 stopni C.
Zaraz po upieczeniu usunąć papier i odstawić chleb do ostygnięcia.

Ponieważ nie przejmowałam się zbytnio przekładaniem obu mas, chleb ma wyraźnie marmurkowy szlaczek. Wygląda - jak na mój gust, oczywiście - super. Pachnie i smakuje wybornie :)
Ciasto żołędziowe ma lekko gorzkawy smak, zatem doradzam dodać do niego słodki dodatek, np. żurawiny czy rodzynki.


Wielki Post 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.