piątek, 27 lutego 2015

Pęczakotto z kurkami

Wczoraj rozmroziłam pudełko kurek, więc dziś wariacja z nimi w roli głównej.


Składniki:
1,5 litra gorącego bulionu warzywnego (najlepiej takiego, który właśnie się robi albo podgrzewanego)
szklanka mrożonych kurek
2 suszone podgrzybki (dla podkręcenia smaku)

mała cebula pokrojona w kostkę
szklanka pęczaku
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
4 połówki suszonych pomidorów
sól, pieprz ziołowy
parmezan do posypania


W niewielkiej ilości wody (dosłownie tak, by zakryła) zagotować podgrzybki porwane na kawałki. W tym czasie wypłukać pęczak w kilku wodach.
Gdy woda w garnku wyparuje, wlać oliwę i na rozgrzaną wrzucić cebulę, aby się zeszkliła. Potem wrzucić pęczak, a następnie kurki. Zamieszać. Poczekać, by pęczak wchłonął olej.
Wlać chochlę bulionu. Zamieszać. Kolejną chochlę wlać, gdy płyn w garnku zniknie. Czynność powtarzać przez ok. 30 - 40 minut (zależy od stopnia "świeżości" pęczaku).
Pod koniec gotowania wrzucić rozdrobnione suszone pomidory oraz starty czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym.
Podawać gorące pęczakotto posypane tartym parmezanem.




Wielki Post 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...