Pomysł na chleb narodził się po piątkowych zakupach na bazarze Olkuska w Warszawie. Chleb z amarantusem piękę od czasu do czasu, bo lubię jego chrupkość w cieście. Poniższy przepis jest natomiast pierwszym na chleb z mąką żołędziową. Nowe doświadczenie :) Ciekawe było to, że ciasto bardzo szybko się wyrobiło, ładnie urosło i bardzo wygodnie przełożyło się do formy. A na koniec bez problemu umyłam garnek po cieście. Przy klasycznym chlebie ciasto "lubi" przyschnąć na ściankach i trzeba trochę wysiłku, by je zmyć.
Jeśli ktoś kiedyś przekroił żołądź, na pewno wie, jaki zapach się wtedy unosi. Zagniecione ciasto pachnie dokładnie tak samo (mąka nie ma tego zapachu).
![]() |
chleb amarantusowo-żołędziowy |
Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm):
120 g amarantusa (jeśli ktoś nie lubi chrupania w zębach, lepiej zmielić w blenderze lub młynku do kawy)
3 czubate łyżki mąki żołędziowej
razowa mąka pszenna - tyle by wszystkie mąki razem miały masę 550 g
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
garść ciasta chlebowego z poprzedniego razu (kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas)
garść suszonej żurawiny
przefiltrowana woda
W sobotę wieczorem łączę drewnianą łyżką mąki, sól, cukier, ciasto z chleba sprzed tygodnia. Dolewam tyle wody, by ciasto miało taką konsystencję, którą mogę wyrabiać z niewielkim wysiłkiem łyżką. Gdy pojawią się pęcherze powietrza w masie, dodaję żurawinę. Całość mieszam, przykrywam wilgotną ściereczkę i odstawiam do wyrośnięcia na noc.
![]() |
chleb amarantusowo-żołędziowy na zakwasie tuż po wyrobieniu ciasta |
![]() |
chleb amarantusowo-żołędziowy na zakwasie po wyrośnięciu |
W niedzielę rano sporą garść ciasta odkładam na następny raz i wkładam do lodówki. Resztę ciasta przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia.
Dziś wyrosło w ciągu pół godziny, ale zwykle czeka na włożenie do piekarnika 2,5 godz.
Piec ok. 1 godz. 40 min (o 10 min dłużej niż podstawowy chleb) w temp. 180 stopni C.

Mąka żołędziowa? Nowość, chleb wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńw smaku też bardzo apetyczny :)
Usuń