sobota, 7 lutego 2015

Sałatka z ziemniaków i śledzi

Bardzo lubię różnego rodzaju ryby. Smak śledzi kojarzy mi się nieodmiennie z dzieciństwem, a szczególnie z okresem Wielkiego Postu, w czasie którego zjadaliśmy spore ilości tych ryb. Rodzice kupowali je z beczki i sami musieli je oczyszczać. Znam zatem smak śledziowego mleczu i ikry. Teraz bez problemu można kupić pozbawione ości i gotowe do konsumpcji płaty śledziowe. Przedstawiam jeden z wielu pomysłów na sałatkę typu "nawinie" (co się nawinie, to będzie w sałatce) ze śledziami w roli głównej. Do wykorzystania w okresie Wielkiego Postu i nie tylko.




Składniki:



3 ziemniaki

3 płaty śledziowe

3 ogórki konserwowe

3 łodygi selera naciowego
1/4 czerwonej papryki (dla koloru)
1/2 słodkiego i soczystego jabłka
garść kiełków słonecznika
kilka grzybków marynowanych
2 łyżki majonezu
sól, pieprz



  1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wypłukać i ugotować w posolonej wodzie. Odstawić do wystygnięcia. 
  2. Ogórki, jabłko i paprykę pokroić w drobną kostkę. Obrać seler obieraczką z zewnętrznej skórki i pokroić. 
  3. Płaty śledziowe opłukać i pokroić w kostkę trochę większą niż ogórki i papryka. 
  4. Do sałatki dodać grzybki marynowane (jeśli są większe, pokroić drobniej) i kiełki słonecznika. 
  5. Całość wymieszać z majonezem i doprawić do smaku pieprzem.


Sałatek z rybami nigdy nie solę, bo ryby morskie ze swej natury są słone. Poza tym w tej sałatce niemal wszystkie składniki są posolone wcześniej. Smak majonezu też swoje robi.

Warto pamiętać, że ten typ sałatki jest bardziej smaczny, gdy trochę postoi i się przegryzie. Można ją zatem wykonać rano, by wziąć do pracy na drugie śniadanie.

Tę wersję sałatki przygotowałam na wynos, bo idę dziś na kilka godzin na szkolenie w laboratorium. Do reszty, która zostaje na wieczór, dodałam jeszcze małą czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę.


-------
Podobne:

Śledzie z suszonymi pomidorami
Sałatka śledziowa z warzywami
Sałatka śledziowa z awokado



Wielki Post 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...