sobota, 12 grudnia 2015

Śledzie z suszonymi pomidorami

Dużymi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, więc warto pomyśleć, co chcemy podać do jedzenia w czasie wieczerzy wigilijnej. W mojej rodzinie tego dnia pościmy, w związku z czym wcześniej przygotowujemy rożne "sałatki" ze śledziem. Przyznaję, że latem suszę pomidory m. in. specjalnie dla tej przystawki. Polecam wykonać ją przynajmniej dzień przed podaniem, aby całość dobrze się przegryzła.


 




Składniki (na 3 porcje):


5-6 płatów śledziowych
spora garść suszonych pomidorów
wrzątek
cebula
olej do smażenia
3 łyżki oliwy (jeśli używacie pomidorów w oliwie, można dodać właśnie tę)
łyżeczka octu jabłkowego
pieprz czarny
odrobina natki pietruszki


















  1. Suszone pomidory włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Odstawić na kwadrans. Potem odcedzić.
  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  3. Zeszklić (nie smażyć) cebulę na rozgrzanym oleju. Przełożyć do miski.
  4. Przestudzone pomidory pokroić na drobne kawałki. Przełożyć do miski.
  5. Płaty śledziowe opłukać i pokroić w poprzeczne paski szerokości ok. 1-1,5 cm. Przełożyć do miski.
  6. Całość oprószyć mielonym czarnym pieprzem.
  7. Polać oliwą i octem jabłkowym. Wymieszać.
  8. Osłonić miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin, choć śledzie są lepsze, gdy się przegryzą przynajmniej jeden dzień.
  9. Tuż przed podaniem posypać całość rozdrobnioną natką pietruszki.






 ------
Podobne:

Sałatka śledziowa z ziemniakami
Sałatka ze śledziem i awokado
Sushi po polsku ze śledziem


Jesień pełna warzyw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.