Od lat nie jadam fast foodów na mieście z powodów, o których miłośnikom dobrego jedzenia nie trzeba pisać. Z czasów studenckich pamiętam smak pysznych hot dogów i hamburgerów z budki, która stała tuż przy bramie wjazdowej na teren Uniwersytetu Warszawskiego przy Krakowskim Przedmieściu. Wizytę w ówczesnym BUWie kończyłam bułą stamtąd. Pewnie za zdrowa nie była, ale wtedy nie zwracałam na to uwagi. Po latach przypomniała mi się tamta budka i jedzenie w tamtym stylu. Ale postanowiłam je odczarować i zrobić w swoim stylu z kiełbasą, którą lubię, a nie parówkami, które różnie się zachowują po obróbce termicznej.
Składniki:
200 g mąki pszennej chlebowej
20 g świeżych drożdży
ok. 100 ml ciepłej wody
łyżka dobrej oliwy
szczypta suszonego oregano
szczypta soli
pół łyżeczki suszonego czosnku
pętko dobrej kiełbasy (u mnie jałowcowa)
pieczarka lub dwie
- Drożdże rozpuścić w ok. połowie ciepłej wody.
- Dodać mąkę, sól i oregano.
- Wyrobić ciasto, polać je oliwą, lekko ponownie wyrobić i uformować w kulę.
- Odstawić przykryte ściereczką na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości ciasta).
- Ciasto rozwałkować w prostokąt (długości kiełbasy przekrojonej tak, by ułożyć ją w linii prostej).
- Pieczarkę pokroić w plastry.
- Na dłuższym brzegu placka ułożyć kiełbasę, plastry pieczarki oprzeć o kiełbasę.
- Zwinąć w miarę ściśle w roladkę i ułożyć sklejeniem do spodu.
- Piec z parą w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez ok. pół godziny.
- Podawać na ciepło, po pokrojeniu na porcje, ewentualnie z ketchupem lub musztardą.
--------
Podobne:
Rolada z kurczaka z kiełbasą węgierską |
Rolada jarmużowa z tuńczykiem |
Wytrawny rogal drożdżowy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.