Co jakiś czas robię sobie przerwy w jedzeniu słodyczy, ale moje podniebienie i mózg domagają się słodkiego. Oszukuję je wtedy owocami podawanymi na wytrawny sposób, np. w surówkach obiadowych. Niżej podaję sposób na przygotowanie łatwej i szybkiej (jeśli mamy wcześniej wypłukaną rukolę) surówki obiadowej, choć myślę, że może być również przegryzką włożoną do lunch boxa albo wieczornym podkurkiem.
Składniki (na jedną porcję):
ćwiartka mango
garść rukoli
łyżka kaparów
dobra oliwa
- Na listki rukoli wrzucić kapary.
- Mango obrać i pokroić np. w kostkę.
- Całość polać dobrą oliwą.
--------
Podobne:
Surówka z selera i jabłka |
Surówka z fenkułu i marchwi |
Wytrawna sałatka z mango |
Rukola lubie mango kocham wiec super!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRukoli dawno nie jadlam, ale jest bardzo smaczna. Ciekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuńMnie też rukola bardzo smakuje. Jest łatwa w uprawę, wec to dodatkowy jej atut.
Usuń