środa, 16 grudnia 2015

Śledź na piernatach Badylarki

Ten rodzaj sałatki przygotowałam z myślą o wigilii. Ale żeby nie było jakiejś przykrej niespodzianki, zrobiłam ją najpierw na próbę. Mnie smakowało bardzo. Mam nadzieję, że rodzinie też posmakuje. Dzięki warstwowemu ułożeniu kolorowych składników może uda się skusić najmłodszych ;) A nielubiący śledzi zawsze mogą je przełożyć na talerze innych i zjeść dodatki ze spodu ;)










Składniki:



4 płaty śledziowe
pół cebuli
2 buraki czerwone
8 ogórków konserwowych
3 papryczki chili lub papryka czerwona
3 łyżki majonezu
kilka kawałków suszonych pomidorów
ok. 20 dag pomarańczowego sera
3 natki pietruszki









  1. Buraki obrać, przekroić na połówki i ugotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Zalać pomidory gorącą wodą (na ok. kwadrans), odcedzić i odstawić do schłodzenia.
  3. Przygotować keksówkę (u mnie  26 x 8 x 7 cm), tzn. wyłożyć ją folią spożywczą.
  4. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do keksówki i równomiernie rozłożyć na dnie, zwracając szczególną uwagę na rogi.
  5. Buraki zetrzeć na tarce (wodę z ich gotowania można wykorzystać do przygotowania barszczyku do picia) i rozłożyć równomiernie na cebuli, mocno dociskając łyżką do dna.
  6. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Rozłożyć na burakach.
  7. Z papryczek usunąć gniazda nasienne i rozdrobnić. Rozłożyć na ogórkach.
  8. Majonez rozsmarować na powierzchni chili i ogórków.
  9. Pomidory pokroić w kostkę.
  10. Ser pokroić w kostkę i rozłożyć równomiernie na majonezie. Lekko docisnąć dłonią do spodu.
  11. Rozdrobnić natkę pietruszki.
  12. Folię naciągnąć na brzegi formy. Keksówkę przykryć półmiskiem i odwrócić. Delikatnie zdjąć folię.
  13. Wierzch posypać natką. Ułożyć na niej kawałki śledzia.


Sałatka jest najlepsza, gdy trochę (kilka godzin) postoi w lodówce.








------
Podobne:

Śledzie z suszonymi pomidorami
Sałatka ze śledziem i awokado
Sushi po polsku ze śledziem



Jesień pełna warzywWytrawne potrawy wigilijne



2 komentarze:

  1. Ładnie wygląda. Prawie jak szuba, ale smaki nie te. Ale i tak jeśli są buraczki, to smakowałoby mi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę sprawdzić, co to szuba, bo pierwszy raz osie o tym dowiaduje.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...