poniedziałek, 28 grudnia 2015

Rolada jarmużowa z tuńczykiem

Z ogródkowych warzyw w gruncie zostały jeszcze jarmuż, kapusty toskańskie i pietruszka naciowa. Inne mróz ściął :( Po świątecznym objadaniu się głównie słodkościami, pomyślałam o przekąsce wytrawnej, którą planuję zrobić również na wieczór sylwestrowy. Następnym razem rozdrobniony jarmuż najpierw przemrożę, by uzyskać jednolicie zieloną barwę biszkoptu. Za pierwszym razem biszkopt wyszedł mi mozaikowy.

 

 





Składniki:
100-150 g jarmużu (u mnie mieszanka z kapustą toskańską)
2 gałązki natki pietruszki
4 jajka
puszka rozdrobnionego tuńczyka w wodzie
120 g serka naturalnego
2 łyżki startego drobno chrzanu
2 łyżki rozdrobnionego koperku (u mnie mrożony)
szczypta (tyle, ile się weźmie między dwa palce) suszonego czosnku niedźwiedziego
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
sól
pieprz
łyżka - dwie oleju do smażenia









  1. Jarmuż (kapustę toskańską) pozbawić zgrubień, pokroić na kawałki.
  2. Rozdrobnić również natkę pietruszki.
  3. Liście wrzucić do malaksera i rozdrobnić z niewielką ilością soli oraz czosnkiem niedźwiedzim.
  4. Na patelni rozgrzać olej. Dorzucić zawartość malaksera. Całość dusić do miękkości.
  5. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić do ostudzenia.
  6. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
  7. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Białka oddzielić od żółtek.
  9. Białka umieścić w misce i ubić na sztywno.
  10. Utrzymując mikser na małych obrotach, dodawać pojedynczo żółtka. Zmiksować na jednolitą masę - powinna być puszysta.
  11. Do masy jajecznej dodać jarmuż z patelni. Wymieszać dokładnie.
  12. Przelać masę na blachę. Wyrównać brzegi i wierzch. 
  13. Piec biszkopt przez 10 - 15 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku.
  14. Wyjąć ciasto z piekarnika i zdjąć papier (zachować na potem).
  15. Zwinąć ciasto razem z wilgotną ściereczką kuchenną w rulon. Odstawić do ostygnięcia.
  16. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
  17. Do miseczki przełożyć twarożek. Dodać tuńczyka i chrzan. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
  18. Rozsmarować masę tuńczykowo-twarożkową na biszkopcie, zostawiając górny margines szerokości ok. 1 cm.
  19. Posypać masę koperkiem.
  20. Całość zwinąć bardzo ściśle w roladę. Zawinąć w papier, na którym pieczony był biszkopt albo jeszcze lepiej w folię spożywczą.
  21. Pozostawić taką roladę na noc w lodówce. Rano kroić na kawałki grubości ok. 1,5 cm.



 


-----
Podobne:

Paluszki polentowe
Sushi po polsku
Pieczarki faszerowane mięsem i natką


Przekąski sylwestrowe



4 komentarze:

  1. Świetny i nietuzinkowy przepis! Ja nie za bardzo mam warunki teraz, żeby wesprzeć Twoją akcję sylwestrową. Choć może uda mi się choć symbolicznie dodać jeden przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że uda Ci się coś dorzucić, bo bardzo lubię Twoje przepisy. Z drugiej strony rozumiem, że możesz nie mieć warunków do przygotowania czegokolwiek i umieszczenia na blogu. Odpoczywaj! :)

      Usuń
  2. Robiłam kiedyś roladę szpinakową, taka z jarmużem również musi być pyszna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie bardzo smakowała i zamierzam powtórzyć z różnymi nadzieniami. Polecam :)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...