Z ogródkowych warzyw w gruncie zostały jeszcze jarmuż, kapusty toskańskie i pietruszka naciowa. Inne mróz ściął :( Po świątecznym objadaniu się głównie słodkościami, pomyślałam o przekąsce wytrawnej, którą planuję zrobić również na wieczór sylwestrowy. Następnym razem rozdrobniony jarmuż najpierw przemrożę, by uzyskać jednolicie zieloną barwę biszkoptu. Za pierwszym razem biszkopt wyszedł mi mozaikowy.
Składniki:
100-150 g jarmużu (u mnie mieszanka z kapustą toskańską)
2 gałązki natki pietruszki
4 jajka
puszka rozdrobnionego tuńczyka w wodzie
120 g serka naturalnego
2 łyżki startego drobno chrzanu
2 łyżki rozdrobnionego koperku (u mnie mrożony)
szczypta (tyle, ile się weźmie między dwa palce) suszonego czosnku niedźwiedziego
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
sól
pieprz
łyżka - dwie oleju do smażenia
- Jarmuż (kapustę toskańską) pozbawić zgrubień, pokroić na kawałki.
- Rozdrobnić również natkę pietruszki.
- Liście wrzucić do malaksera i rozdrobnić z niewielką ilością soli oraz czosnkiem niedźwiedzim.
- Na patelni rozgrzać olej. Dorzucić zawartość malaksera. Całość dusić do miękkości.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić do ostudzenia.
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
- Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Białka umieścić w misce i ubić na sztywno.
- Utrzymując mikser na małych obrotach, dodawać pojedynczo żółtka. Zmiksować na jednolitą masę - powinna być puszysta.
- Do masy jajecznej dodać jarmuż z patelni. Wymieszać dokładnie.
- Przelać masę na blachę. Wyrównać brzegi i wierzch.
- Piec biszkopt przez 10 - 15 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku.
- Wyjąć ciasto z piekarnika i zdjąć papier (zachować na potem).
- Zwinąć ciasto razem z wilgotną ściereczką kuchenną w rulon. Odstawić do ostygnięcia.
- Tuńczyka odsączyć z zalewy.
- Do miseczki przełożyć twarożek. Dodać tuńczyka i chrzan. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Rozsmarować masę tuńczykowo-twarożkową na biszkopcie, zostawiając górny margines szerokości ok. 1 cm.
- Posypać masę koperkiem.
- Całość zwinąć bardzo ściśle w roladę. Zawinąć w papier, na którym pieczony był biszkopt albo jeszcze lepiej w folię spożywczą.
- Pozostawić taką roladę na noc w lodówce. Rano kroić na kawałki grubości ok. 1,5 cm.
-----
Podobne:
Paluszki polentowe |
Sushi po polsku |
Pieczarki faszerowane mięsem i natką |
Świetny i nietuzinkowy przepis! Ja nie za bardzo mam warunki teraz, żeby wesprzeć Twoją akcję sylwestrową. Choć może uda mi się choć symbolicznie dodać jeden przepis ;)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że uda Ci się coś dorzucić, bo bardzo lubię Twoje przepisy. Z drugiej strony rozumiem, że możesz nie mieć warunków do przygotowania czegokolwiek i umieszczenia na blogu. Odpoczywaj! :)
UsuńRobiłam kiedyś roladę szpinakową, taka z jarmużem również musi być pyszna
OdpowiedzUsuńMnie bardzo smakowała i zamierzam powtórzyć z różnymi nadzieniami. Polecam :)
Usuń