Ciasto wygląda raczej niezachęcająco, ale zdecydowanie nadrabia smakiem. Robi się niezwykle szybko i łatwo. Dla jednych będzie urozmaiceniem na świątecznym stole, dla innych kołem ratunkowym - bo szybki i zawsze się udaje. Mąki dajemy niewiele, a dostajemy sporej wielkości ciasto jabłkowe.
Składniki (na blachę 35 cm x 24 cm):
ok. 1,3 kg jabłek (jeszcze nieobranych)
200 ml orzechów włoskich (nie rozdrabniać)
150 ml rodzynków
200 ml cukru
skórka z pomarańczy
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
350 ml mąki
- Rodzynki i orzechy zalać wrzątkiem.
- Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych.
- Miąższ pokroić na grube kawałki.
- Jabłka zasypać cukrem, dodać odcedzone rodzynki i orzechy oraz startą skórkę z pomarańczy. Wymieszać i odstawić, by jabłka puściły sok.
- Do owoców dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać.
- Jajka rozbełtać i wlać do masy. Dokładnie wymieszać.
- Przełożyć na blachę (35x24x5) cm wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec ok. godziny w temp. 180 stopni C.
- Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, by jabłka nie przeszły blachą.
-----
Podobne:
Pieczone jabłka z amarantusem |
Biszkoptowa rolada z jabłkami |
Wytrawna sałatka z jabłka i mango |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.