Należę do osób, które rzadko jadają torty i z reguły ich nie robią. Ale gdy zobaczyłam ten tort na blogu Kwestia Smaku, nie mogłam się oprzeć i dziś zrobiłam z myślą o nadchodzących Świętach. Skusiła mnie oczywiście kawa, której smak i zapach uwielbiam.
Składniki:
Blaty makowe
1,5 szklanki maku
1 szklanka cukru pudru
7 jaj
1 łyżka miodu
5 łyżek bułki tartej
50 g orzechów włoskich
olejek migdałowy
Masa kawowa
4 jaja
1,5 szklanki cukru (radzę mniej)
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
400 g masła
2 łyżki wody różanej lub z kwiatów pomarańczy (w oryginale spirytus; zamieniłam na pachnącą wodę ze względu na dzieci)
Dodatki
90 g bezików
1/3 szklanki wody
1/3 szklanki wody różanej lub z kwiatów pomarańczy (w oryginale amaretto)
1,5 szklanki maku
1 szklanka cukru pudru
7 jaj
1 łyżka miodu
5 łyżek bułki tartej
50 g orzechów włoskich
olejek migdałowy
Masa kawowa
4 jaja
1,5 szklanki cukru (radzę mniej)
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
400 g masła
2 łyżki wody różanej lub z kwiatów pomarańczy (w oryginale spirytus; zamieniłam na pachnącą wodę ze względu na dzieci)
Dodatki
90 g bezików
1/3 szklanki wody
1/3 szklanki wody różanej lub z kwiatów pomarańczy (w oryginale amaretto)
- Mak wsypać do garnka, zalać wrzątkiem, gotować przez 15 minut. Dokładnie odcedzić na sitku i pozostawić do ostudzenia.
- Orzechy zalać wrzątkiem i odsączyć po ok. 10 minutach.
- Mak i orzechy zmielić dwukrotnie w maszynce.
- Oddzielić żółtka od białek przeznaczonych na blaty makowe.
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodawać mak.
- Na koniec dodać miód, bułkę tartą i olejek migdałowy. Wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę makową.
- Całość przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm i piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach C. Po ostudzeniu przekroić na 2 blaty.
- Jajka ubić na parze z dodatkiem cukru.
- Pod koniec dodawać kawę i ubijać dalej do rozpuszczenia się kawy.
- Masło utrzeć na puszystą masę.
- Stopniowo dodawać masę z ubitych jajek, cały czas ubijając. Na koniec dodać wodę różaną (lub z kwiatów pomarańczy).
- Dolny blat makowy nasączyć połową mieszanki wody różanej ze zwykłą wodą.
- Wyłożyć 1/3 masy kawowej. Ułożyć na niej warstwę bezów, lekko je dociskając do dna.
- Przykryć bezy 1/3 masy kawowej.
- Położyć drugi krążek makowy.
- Nasączyć go resztą mieszanki wód, posmarować wierzch i ewentualnie boki resztą kremu. Udekorować pozostałymi bezami.
- Przed pokrojeniem przechowywać tort w chłodnym miejscu przez kilka godzin.
-----
Podobne:
Warstwowy miodownik |
Tureckie ciasto szpinakowe |
Miodowy przekładaniec ze śmietaną |
Po wczorajszej klasowej Wigilii mam już dość ciast z kremem... co nie zmienia faktu, że smak kawy uwielbiam (tak, w słodyczach również).
OdpowiedzUsuńJa nie jadłam słodyczy przez cały adwent i czekam na jutrzejszy wieczór, by skosztować kawałek tego tortu ;)
UsuńCiasta z dodatkiem kawy są pyszne! Torcik prezentuje się naprawdę smakowicie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń