środa, 23 grudnia 2015

Tort makowo-kawowy

Należę do osób, które rzadko jadają torty i z reguły ich nie robią. Ale gdy zobaczyłam ten tort na blogu Kwestia Smaku, nie mogłam się oprzeć i dziś zrobiłam z myślą o nadchodzących Świętach. Skusiła mnie oczywiście kawa, której smak i zapach uwielbiam.




Składniki:


Blaty makowe
1,5 szklanki maku
1 szklanka cukru pudru
7 jaj
1 łyżka miodu
5 łyżek bułki tartej
50 g orzechów włoskich
olejek migdałowy

Masa kawowa
4 jaja
1,5 szklanki cukru (radzę mniej)
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
400 g masła
2 łyżki wody różanej lub z kwiatów pomarańczy (w oryginale spirytus; zamieniłam na pachnącą wodę ze względu na dzieci)

Dodatki
90 g bezików
1/3 szklanki wody
1/3 szklanki wody różanej lub z kwiatów pomarańczy (w oryginale amaretto)
 

    1. Mak wsypać do garnka, zalać wrzątkiem, gotować przez 15 minut. Dokładnie odcedzić na sitku i pozostawić do ostudzenia.
    2. Orzechy zalać wrzątkiem i odsączyć po ok. 10 minutach.
    3. Mak i orzechy zmielić dwukrotnie w maszynce.
    4. Oddzielić żółtka od białek przeznaczonych na blaty makowe.
    5. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodawać mak.
    6. Na koniec dodać miód, bułkę tartą i olejek migdałowy. Wymieszać.
    7. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę makową.
    8. Całość przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm i piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach C. Po ostudzeniu przekroić na 2 blaty.
    9. Jajka ubić na parze z dodatkiem cukru.
    10. Pod koniec dodawać kawę i ubijać dalej do rozpuszczenia się kawy.
    11. Masło utrzeć na puszystą masę.
    12. Stopniowo dodawać masę z ubitych jajek, cały czas ubijając. Na koniec dodać wodę różaną (lub z kwiatów pomarańczy).
    13. Dolny blat makowy nasączyć połową mieszanki wody różanej ze zwykłą wodą.
    14. Wyłożyć 1/3 masy kawowej. Ułożyć na niej warstwę bezów, lekko je dociskając do dna.
    15. Przykryć bezy 1/3 masy kawowej.
    16. Położyć drugi krążek makowy.
    17. Nasączyć go resztą mieszanki wód, posmarować wierzch i ewentualnie boki resztą kremu. Udekorować pozostałymi bezami.
    18. Przed pokrojeniem przechowywać tort w chłodnym miejscu przez kilka godzin.


    -----
    Podobne:

    Warstwowy miodownik
    Tureckie ciasto szpinakowe
    Miodowy przekładaniec ze śmietaną


    Świąteczne słodkości! 2015















    4 komentarze:

    1. Po wczorajszej klasowej Wigilii mam już dość ciast z kremem... co nie zmienia faktu, że smak kawy uwielbiam (tak, w słodyczach również).

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ja nie jadłam słodyczy przez cały adwent i czekam na jutrzejszy wieczór, by skosztować kawałek tego tortu ;)

        Usuń
    2. Ciasta z dodatkiem kawy są pyszne! Torcik prezentuje się naprawdę smakowicie :)

      OdpowiedzUsuń

    Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
    Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
    Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.