Znacie to uczucie, że nagle nachodzi Was zachcianka na domowe ciasto i nic poza tym ciastem nie jest w stanie zaspokoić tej ochoty? A może doświadczyliście kiedyś nagłego zapowiedzenia się gości? W takich sytuacjach uratować nas może sprawdzony przepis na szybkie w wykonaniu ciasto, ze składników, które zazwyczaj w każdym domu są. Ja wykorzystuję wtedy poniższy przepis, którym podzieliła się ze mną znajoma (Jadwigo - dziękuję 😊; trochę go zmieniłam, ale nadal pamiętam, że to od Ciebie) i z którego korzystam od wielu lat. To najszybsze ciasto (podkreślam, że chodzi o ciasto, a nie o deser), jakie znam, w dodatku bez jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego, więc sprawdzi się jako poczęstunek dla wegan czy ludzi z nietolerancją na laktozy. Na pierwszy rzut oka wydaje się być podobne wizualnie do brownie. Jest jednak znacznie bardziej delikatne.
Składniki (na keksówkę (29 x 10 x 6) cm):
300 ml mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
łyżka kawy rozpuszczalnej
150 ml cukru
50 ml oleju
łyżka octu
szklanka (250 ml) wody
ok. 350 g truskawek
- Truskawki wypłukać i odszypułkować.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Włączyć piekarnik na 190 stopni C. ;opcja pieczenia góra/dół.
- W misce umieścić wszystkie składniki (z wyjątkiem truskawek). Miksować na gładką masę.
- Przelać masę do foremki.
- Na wierzchu ułożyć truskawki szerszą częścią do dołu.
- Piec ok. 40 minut w temp. 190 stopni C. Jest upieczone, gdy wbity w nie patyczek nie jest oklejony ciastem.
- Zaraz po upieczeniu wyłożyć ciasto na kratkę.
To ja mam pytania - czy ta kawa jest niezbędna? Nienawidzę samego zapachu! Bleee...
OdpowiedzUsuńI jakich wymiarów keksówka, żeby mi się nie wylało :P
Kawa nie jest potrzebna :) Ja bardzo lubię i dodaję do każdego ciasta kakaowego. Zamiast niej wsyp do ciasta czubatą łyżeczkę mąki, by podtrzymać konsystencję ciasta.
UsuńPiekę w keksówce (29 x 10 x 6) cm. Uzupełnię w przepisie, bo rzeczywiście to istotna informacja.
Ciasto i bez tego wyszło dość gęste. Ale co w nim lubię najbardziej to szybkość robienia :)
UsuńMusiałam wziąć nieco mniejszą bo akurat takiej brak, ale zbliżona. Dobrze że zapytałam, bo jak wzięłabym tę mniejszą to byłby klops :)
Zaraz wyciągam :)
A przepis posłałam już dalej :)
To ciekawe, że ciasto wyszło Ci gęste, bo powinno mieć konsystencję płynnej śmietany...
UsuńSzybko i smacznie ^^
OdpowiedzUsuń