wtorek, 23 czerwca 2020

Miotły - przekąska imprezowa

W polskiej tradycji z początkiem lata wiąże się wiele obyczajów. W najkrótszą noc w roku, czyli w 2020 r. z 20 na 21 czerwca, przypada tzw. noc kupały. Z kolei dziś, w wigilię św. Jana, czyli z 23 na 24 czerwca, wypada noc świętojańska. Mam wrażenie, że w Polsce odżywa dawna tradycja formowania i puszczania wianków, skakania nad ogniem, wróżenia sobie przyszłości itp. W czasie pierwszej letniej pełni z kolei (najbliższa 5 lipca) na Łysej Górze miały się zbierać czarownice i być może niektórzy dostrzegą w tę noc kobiety w zwiewnych szatach i z rozwianymi włosami zmierzającymi na sabat w kierunku Gór Świętokrzyskich. Gdyby którejś z nas zabrakło miotły, spieszę z pomysłem na jej wykonanie 😉




Składniki:

paluszki lub seler naciowy (w wersji bez glutenu)
plastry sera żółtego
długi kawałek pora



  1. Zdjąć jedną warstwę z pora. Pokroić ją wzdłuż na cienkie paski. Wrzucić na wrzącą wodę i wyjąć po chwili na talerz.
  2. Plastry sera przekroić na 3 kawałki. Każdy z nich przepołowić w poprzek.
  3. Kawałki sera ponacinać, jak pokazuje to zdjęcie.
  4. Ponacinany ser żółty zwinąć na paluszku lub kawałki selera naciowego. 
  5. Związać ser za pomocą zblanszowanego pora (próbowałam wiązać za pomocą szczypiorku, ale okazał się kłopotliwy, bo się łamał).












3 komentarze:

  1. Takie sprzątanie to ja uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny pomysł na przekąskę pierwsza klasa :) Szkoda, że nie organizuję imprez...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może Ci się przyda np. na przyjęcie urodzinowe córci...

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.