Czerwiec to dla mnie miesiąc truskawek i jaśminu, a po św. Janie również jagód. Póki co tkwię w truskawkowym szale i mając nareszcie trochę wolnego czasu upiekłam drożdżówki z truskawkami i kruszonką.Wyszły puszyste w środku, chrupiące na zewnątrz i wilgotne od wypływające soku z truskawek. Pachną tak obłędnie, że trudno koło nich przejść obojętnie.
Składniki (na 10 bułek):
Ciasto na bułki
42 g drożdży
200 ml mleka
80 g masła
100 g cukru + łyżeczka
600 g mąki pszennej
szczypta soli
jajko
ok. 50 truskawek
Kruszonka
65 g mąki pszennej
50 g miękkiego masła
50 g cukru
pół łyżeczki mielonego kardamonu
- Stopić masło.
- Podgrzać mleko.
- Drożdże rozkruszyć do kubka, dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Zalać połową mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić do namnożenia się drożdży.
- Resztę mąki i cukru oraz sól i rozbełtane jajko wymieszać w dużej misce.
- Do miski dodać stopione masło, mleko oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie wyrabiać ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i powinno odchodzić od rąk.
- Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia.
- Wszystkie składniki kruszonki połączyć ze sobą i wyrobić. Wstawić do lodówki.
- Wypłukać i odszypułkować truskawki.
- Włączyć piekarnik na 200 stopni C. pieczenie góra/dół.
- Ciasto wyjąć na blat i podzielić na 10 części.
- Każdą część wyrobić, by odgazować ciasto. Uformować w dysk i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Dnem szklanki przygnieść każdy krążek.
- Do wgłębienia wkładać połówki truskawek (mieści się po 4-5 truskawek w zależności od ich wielkości).
- Całość posypać kruszonką.
- Bułki piec w dwóch turach pierwszą 18 minut, drugą 15 minut.
- Bułki przełożyć na kratkę, by nieco ostygły.
Drożdżówki wyglądają wspaniale :-).
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńJakie piękne!!! No kurczę, a ja drożdżówek nie lubię... I teraz spać mi nie dadzą...
OdpowiedzUsuńNaprawdę nie lubisz drożdżówek? Niesamowite! Choć z drugiej strony - ja nie lubię czekolady, co podobno trudno zrozumieć ;)
Usuń