poniedziałek, 15 czerwca 2020

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Czerwiec to dla mnie miesiąc truskawek i jaśminu, a po św. Janie również jagód. Póki co tkwię w truskawkowym szale i mając nareszcie trochę wolnego czasu upiekłam drożdżówki z truskawkami i kruszonką.Wyszły puszyste w środku, chrupiące na zewnątrz i wilgotne od wypływające soku z truskawek. Pachną tak obłędnie, że trudno koło nich przejść obojętnie.




Składniki (na 10 bułek):

Ciasto na bułki
42 g drożdży
200 ml mleka
80 g masła
100 g cukru + łyżeczka
600 g mąki pszennej
szczypta soli
jajko
ok. 50 truskawek

Kruszonka
65 g mąki pszennej
50 g miękkiego masła
50 g cukru
pół łyżeczki mielonego kardamonu


  1. Stopić masło.
  2. Podgrzać mleko.
  3. Drożdże rozkruszyć do kubka, dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Zalać połową mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić do namnożenia się drożdży.
  4. Resztę mąki i cukru oraz sól i rozbełtane jajko wymieszać w dużej misce.
  5. Do miski dodać stopione masło, mleko oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie wyrabiać ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i powinno odchodzić od rąk.
  6. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia.
  7. Wszystkie składniki kruszonki połączyć ze sobą i wyrobić. Wstawić do lodówki.
  8. Wypłukać i odszypułkować truskawki.
  9. Włączyć piekarnik na 200 stopni C. pieczenie góra/dół.
  10. Ciasto wyjąć na blat i podzielić na 10 części.
  11. Każdą część wyrobić, by odgazować ciasto. Uformować w dysk i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  12. Dnem szklanki przygnieść każdy krążek.
  13. Do wgłębienia wkładać połówki truskawek (mieści się po 4-5 truskawek w zależności od ich wielkości).
  14. Całość posypać kruszonką.
  15. Bułki piec w dwóch turach pierwszą 18 minut, drugą 15 minut.
  16. Bułki przełożyć na kratkę, by nieco ostygły.





Domowa Piekarnia

4 komentarze:

  1. Drożdżówki wyglądają wspaniale :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie piękne!!! No kurczę, a ja drożdżówek nie lubię... I teraz spać mi nie dadzą...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę nie lubisz drożdżówek? Niesamowite! Choć z drugiej strony - ja nie lubię czekolady, co podobno trudno zrozumieć ;)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.