niedziela, 24 kwietnia 2022

Zapiekanka pieczarkowa à la quiche

Zapiekanki są świetnym sposobem na wykorzystanie resztek znalezionych podczas sprzątania lodówki. Dzisiejsza propozycja jest tego doskonałym przykładem 😀 W planie było przygotowanie francuskiego kiszu, ale nie przepadam za ciastem, którego Francuzi używają jako blatu. Postanowiłam więc wykorzystać gotowe ciasto filo, które zazwyczaj mam w zapasie na tzw. "czarną godzinę". W zapiekance sprawdza się znakomicie, bo nie jest twarde i łatwo się kroi, a przy tym po dobrym zapieczeniu daje kruchość i dodatkowy smak potrawie. Do pieczenia używam blachy o boku zbliżonym do mniejszego wymiaru płata ciasta filo.




Składniki:
    
4 płaty ciasta filo
4 jajka
200 g śmietanki 30%
50 g sera z niebieską pleśnią
250 g pieczarek
mała cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka suszonego estragonu
łyżka kukurydzy z puszki
olej
sól
pieprz

  1. Pieczarki pokroić na plastry. 
  2. Cebulę pokroić w kostkę.
  3. Pieczarki i cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. W ostatniej chwili dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i posolić. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
  4. Ciastem filo wykładać blachę, każdą powierzchnię dokładnie smarując olejem.
  5. Na ciasto filo rozrzucić równomiernie kukurydzę.
  6. Jajka roztrzepać ze szczyptą soli i pieprzem. Dodać śmietankę i jeszcze raz roztrzepać.
  7. Do masy jajecznej dodać estragon, pieczarki z patelni oraz rozdrobniony ser pleśniowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Sprawdzić, czy nie trzeba doprawić i ewentualnie jeszcze dosmaczyć solą i pieprzem.
  8. Masę jajeczną z pieczarkami wylać do formy.
  9. Zapiekankę wstawić do piekarnika. Włączyć go na 190 stopni C. i piec 15 minut.
  10. Quiche wyjąć na deskę. Odczekać chwilę, a potem podawać.




-----
Podobne:

28 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie i naprawdę fajnie. Na pewno chciałbym czegoś takiego spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Jest już zjedzona, więc nie wyślę kawałka na spróbowanie :( Zachęcam do skorzystania z przepisu.

      Usuń
  2. Świetny przepis, wyszło bardzo smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis oraz piękny blog! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super przepis, naprawdę fajnie wyszło, wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam chyba wszystko co ma na sobie ser topiony, na pewno spróbuję twojego przepisu. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ser stopiony na wierzchu dodaje świetnego smaku daniom :)

      Usuń
  6. Świetny przepis! Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis, wyszło przepyszne. Na pewno niedługo znowu z niego skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszę się, że zapiekanka smakowała. Pozdrawiam 😊

      Usuń
  8. Świetny przepis, dzisiaj będę robić na obiad!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję; mam nadzieję, że zapiekanka smakowała

      Usuń
  9. Już chyba wiem co będę jadł na kolacje :) Wygląda bardzo dobrze

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetyczne! Wypróbuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  11. Twoja zapiekanka wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam idealna na jutrzejszego sylwestra!

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam mniam dziekuje. Dzisiaj bedzie robione, wiecej takich pysznosci!

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.