czwartek, 4 marca 2021

Börek turecki z fetą i szpinakiem

Dziś znów danie inspirowane lekturą, konkretnie powieścią Elif Shafak pt. "10 minut i 38 sekund na tym dziwnym świecie". Bohaterowie tej książki co jakiś czas zajadali się plackiem o nazwie börek, czyli ciastem, którego podstawą są cienkie płaty ciasta filo (turecka yufka) przekładane różnymi farszami. Mi w pewnym momencie ślinka pociekła, gdy Leila jadła börek z fetą i szpinakiem, więc postanowiłam przyrządzić to danie u siebie. Za pierwszym razem zniknęło w mgnieniu oka i nie zdążyłam zrobić żadnego zdjęcia. Udało się sfotografować za drugim razem 😊 Danie ma chrupiące boki i cudownie miękki środek. Dodatek sporej ilości nabiału niweluje skutki działania szczawianów zawartych w szpinaku.




Składniki (4 - 5 porcji):
400 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
100 g fety
cebula
łyżka płatków suszonego czosnku
szczypta kminku
sól
pieprz
7 arkuszy ciasta filo
jajko
400 g gęstego jogurtu
100 g masła
olej do smażenia

  1. Szpinak rozmrozić na patelni. ciągle podgrzewając, odparować nadmiar płynu.
  2. Do szpinaku dodać 2 łyżki oleju, cebulę pokrojoną w kostkę, płatki czosnku i kminek. Podgrzewać, aż cebula się zeszkli.
  3. Szpinak doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem.
  4. Do szpinaku dodać rozdrobnioną fetę. Wymieszać.
  5. Roztopić masło w rondelku. Odstawić do ostudzenia.
  6. Do masła dodać jogurt i jajko. Dokładnie wymieszać.
  7. Ułożyć warstwę ciasta filo na dnie blachy. Dokładnie posmarować masą jogurtowo-maślano-jajeczną. Przykryć drugą częścią arkusza. Posmarować masą.
  8. Ponownie położyć arkusz filo, posmarować, przykryć drugą częścią, ponownie posmarować.
  9. Położyć trzeci arkusz filo. Ułożyć na nim połowę farszu szpinakowego. Przykryć drugą połówką arkusza filo. Posmarować masą jogurtową.
  10. Ułożyć czwarty arkusz filo na dnie blachy. Dokładnie posmarować masą jogurtową. Przykryć drugą częścią arkusza. Posmarować masą.
  11. Położyć piąty arkusz filo. Ułożyć na nim pozostałą połowę farszu szpinakowego. Przykryć drugą połówką arkusza filo. Posmarować masą jogurtową.
  12. Położyć szósty i siódmy arkusz filo, za każdym razem smarując kolejne warstwy masą jogurtową. Warto na samą górę zostawić więcej masy, bo ładniej się wtedy zapieka.
  13. Ciasto wstawić do piekarnika. Włączyć go na 180 stopni C i piec ok. 15 minut do lekkiego zrumienienia, a potem włączyć grill na 2 minuty, by uzyskać ładniejsze przypieczenie góry ciasta.
  14. Podawać gorące, choć przyznam, że na zimno też świetnie smakuje 😋



-----
Podobne:





2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.