poniedziałek, 8 marca 2021

Placki z soczewicy i głąbów

Przygotowując brokuły, zazwyczaj ludzie wyrzucają ich głąby. A szkoda, bo są jadalne i zawierają sporo pożytecznych składników. Ja zazwyczaj dodaję je do jajecznicy, omletów czy zup. A ostatnio połączyłam je z czerwoną soczewicą i uzyskałam pyszne placki, których część poszła na obiad, a część do burgerów.




Składniki (na 10 placków):
200 ml czerwonej soczewicy
głąby z dwóch brokułów
czerstwa bułka
jajko
pół łyżeczki słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta kminku
sól
pieprz
ewentualnie: 2 łyżki bułki tartej
olej do smażenia

  1. Soczewicę wypłukać, przecierając ziarna między palcami.
  2. Do soczewicy dodać 250 ml wody i gotować do miękkości. Potem zestawić z palnika i odstawić pod przykryciem, by trochę ostygła.
  3. Głąby z brokułów obrać ze zgrubiałej skórki. Pokroić w kostkę i gotować do miękkości.
  4. Czerstwą bułkę zalać 100 ml wody i odstawić do nasączenia.
  5. Soczewicę, kostkę z brokuła, odciśniętą bułkę, jajko i przyprawy dobrze wyrobić ręką.
  6. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli potrzeba, dodać bułkę tartą. Dobrze wymieszać.
  7. Na patelni rozgrzać olej.
  8. Na olej wykładać czubatą łyżkę masy i formować w okrągłe placki grube na ok. 1,5 cm.
  9. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
  10. Podawać gorące.




-----
Podobne:

Pulpety z soczewicy i białych warzyw




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.