Przygotowując brokuły, zazwyczaj ludzie wyrzucają ich głąby. A szkoda, bo są jadalne i zawierają sporo pożytecznych składników. Ja zazwyczaj dodaję je do jajecznicy, omletów czy zup. A ostatnio połączyłam je z czerwoną soczewicą i uzyskałam pyszne placki, których część poszła na obiad, a część do burgerów.
200 ml czerwonej soczewicy
głąby z dwóch brokułów
czerstwa bułka
jajko
pół łyżeczki słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta kminku
sól
pieprz
ewentualnie: 2 łyżki bułki tartej
olej do smażenia
- Soczewicę wypłukać, przecierając ziarna między palcami.
- Do soczewicy dodać 250 ml wody i gotować do miękkości. Potem zestawić z palnika i odstawić pod przykryciem, by trochę ostygła.
- Głąby z brokułów obrać ze zgrubiałej skórki. Pokroić w kostkę i gotować do miękkości.
- Czerstwą bułkę zalać 100 ml wody i odstawić do nasączenia.
- Soczewicę, kostkę z brokuła, odciśniętą bułkę, jajko i przyprawy dobrze wyrobić ręką.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli potrzeba, dodać bułkę tartą. Dobrze wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej.
- Na olej wykładać czubatą łyżkę masy i formować w okrągłe placki grube na ok. 1,5 cm.
- Smażyć na złoty kolor z obu stron.
- Podawać gorące.
-----
Podobne:
Pulpety z soczewicy i białych warzyw |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.