Dziś pierwszy raz od dwóch tygodni poczułam smak i zapach kawy podczas śniadania, więc postanowiłam to uczcić i zrobić obiad bogaty w zapachy i smaki 😀😊😋 Od dawna miałam ochotę na pulpety w sosie, więc skorzystałam z tego, że miałam trochę białych warzyw z gotowania bulionu, a potem dogotowałam pomarańczową soczewicę. I to właśnie one stały się bazą tych wybornych w smaku kulek.
Pulpety
200 ml pomarańczowej soczewicy
seler (ok. 350 g)
2 pietruszki
cebula
czerstwa bułka
jajko
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta mielonej kozieradki
sól
pieprz
olej do smażenia
Sos
10 pieczarek
cebula
łyżka liści kozieradki
pół łyżeczki mielonego kminku
3 ziela angielskie
250 ml przecieru pomidorowego
sól
olej do smażenia
- Soczewicę ugotować do miękkości, a nawet do stanu paćki w 350 ml wody, wcześniej dokładnie ją płucząc na sicie pod bieżącą wodą.
- Seler i pietruszki obrać i pokroić na kawałki. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
- Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Seler, pietruszki oraz odciśniętą bułkę zmiksować na pulpę np. w malakserze lub ręcznym blenderem.
- Pulpę warzywną wymieszać z soczewicą, cebulą i jajkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i kozieradką.
- Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Pulpety smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
- Na dużej patelni na dwóch łyżkach oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę z pieczarkami pokrojonymi na kawałki oraz suszonymi liśćmi kozieradki, zielem angielskim i kminkiem.
- Gdy pieczarki i cebula zmiękną, dodać przecier pomidorowy. Zagotować i odparować do żądanej konsystencji lub rozrzedzić wrzątkiem. Doprawić do smaku solą.
- Pod koniec gotowania sosu wrzucić pulpety, podgrzać je i obtoczyć w sosie.
Podawać np. z kaszą gryczaną i surówką z porów.
-----
Podobne:
Wyglądają przepysznie, na pewno spróbuję, pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Szczerze polecam. Serdecznie pozdrawiam :)
Usuń